O czym mówią kolory warzyw i owoców?

Warzywa i owoce mają różne kształty i kolory. Czy kupując je lub jedząc zastanawiasz się o czym świadczy ich kolor? Kształt może podpowiadać na co dobrze wpływają, np. awokado jest dobre dla oczu. A kolor? Opowiem Wam o tym co nieco...
kolory warzyw i owoców
Warzywa i owoce można podzielić na trzy grupy kolorystyczne. Pierwsza to żółte i pomarańczowe, druga to zielone i białe, a trzecia to czerwone i fioletowe. Przyjrzyjmy się im bliżej...

Warzywa i owoce żółte i pomarańczowe


Kolor tych warzyw i owoców uwarunkowany jest występowaniem karotenoidów. To one odpowiadają za właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.

Najważniejsze z karotenoidów są likopen, beta karoten oraz luteina. Likopen znajdziecie w pomidorach, marchewce, moreli oraz dyni. Luteina jest w papryce, dyni, mirabelkach oraz nektarynkach. Beta karoten jest w dyni, marchewce, melonie, mango, moreli, papai oraz brzoskwini.

Beta karoten spowalnia procesy starzenia się organizmu, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także wspomaga lepsze widzenie przy słabym oświetleniu, np. po zmroku.

W żółtych i pomarańczowych owocach i warzywach znajdziemy również witaminę C, cynk, magnez oraz wapń.

Warzywa i owoce białe i zielone


Kolor tych warzyw i owoców jest uwarunkowany występowaniem w nich chlorofilu, który wykazuje właściwości antyoksydacyjne, chroni komórki oraz DNA przed uszkodzeniami, a także wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. W takich owocach i warzywach znajdziemy także kwas foliowy, który niezbędny jest do tworzenia czerwonych krwinek, dobrej pracy mózgu oraz całego układu nerwowego, wątroby, jelit, żołądka oraz trzustki.

W tych owocach i warzywach znajdziemy też luteinę, beta karoten, związki fenolowe, potas i magnez.

Z białych warzyw najcenniejsze dla zdrowia są cebula i czosnek. W nich znajdziemy kwercetynę oraz allicynę, które działają bakteriobójczo i skutecznie leczą infekcje.

Dlaczego warto jeść białe i zielone warzywa i owoce? Ponieważ wspomagają one prawidłowe widzenie, utrzymują skórę w dobrym stanie, chronią przed chorobami nowotworowymi, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. 

Warzywa i owoce fioletowe i czerwone


Za kolor tych warzyw i owoców odpowiadają antocyjanidyny oraz antocyjaniny. To dzięki nim skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, regulują poziom cholesterolu we krwi, podnoszą wrażliwość komórek na insulinę oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia demencji.

Wśród owoców najwięcej dobroczynnych związków zawierają borówki, aronia oraz jeżyny. W malinach, truskawkach, ciemnych winogronach oraz poziomkach jest sporo kwasu elagowego oraz resweratrolu. Te związku skutecznie hamują rozwój komórek nowotworowych w organizmie. W czerwonych grejpfrutach oraz w arbuzie jest również likopen.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz