Konserwanty w naszej żywności

Konserwanty są takimi środkami, które dość powszechnie stosowane są do zabezpieczania żywności, leków, a nawet kosmetyków przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów, co w konsekwencji prowadzi do rozkładu produktów i niemożności spożycia lub zużycia ich bez szkody dla własnego zdrowia i urody.
Niegdyś produkty spożywcze były konserwowane tradycyjnymi metodami, a dziś stosuje się szekoro pojętą "chemię", by zyskać bardziej atrakcyjny wygląd produktu, jak również jego dłuższy termin przydatności. W ten sposób sam produkt na dłużej zachowuje swoją świeżość, a producent może zaoferować za niego znaczniej korzystniejszą cenę dla nabywającego go klienta. Dzięki konserwantom produkty kuszą nas swoim atrakcyjnym wyglądem - barwą, zapachem, konsystencją czy też smakiem.


Barwniki używane w przemyśle spożywczym:

Tartrazyna = E 102:
Znajdziesz ją w: oranżadach, deserach w proszku, miodzie sztucznym.

Żółcień pomarańczowa = E 110:
Znajdziesz ją w: żelach, marmoladach, żelkach, gumach do żucia, niektórych powlekanych tabletkach.

Czerwień koszenilowa = E 124:
Znajdziesz ją w: kolorowych napojach alkoholowych, deserach, lodach oraz wyrobach cukierniczych.

Erytrozyna = E 127:
Znajdziesz ją w: owocach w puszkach, wiśniach koktajlowych, wiśniach kandyzowanych, niektórych kiełbasach, ciastach w proszku, herbatnikach.

Błękit brylantowy = E 133:
Znajdziesz go w: konserwowych warzywach.

Kompleksy miedziowe chlorofilu = E 141:
Znajdziesz je w: groszku, który dzięki nim ma piekny, zielony kolor.

Zieleń brylantowa = E 142:
Znajdziesz ją w: groszeku konserwowym, serniku w proszku, gotowym sosie miętowym, galaretkach.

FK = E 154:
Znajdziesz go w: wędzonych śledziach, niektórych rybach w puszkach.

Konserwanty używane w przemyśle spożywczym:

Kwas benzoesowy = E 210:
Znajdziesz go w: galaretkach, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, piwie, margarynie.

Benzoesan sodu = E 211:
Znajdziesz go w: owocach w puszkach, przetworach warzywnych, rybach, napojach gazowanych.

Benzoesan potasu = E 212:
Znajdziesz go w: dżemach, margarynach, mixach margaryn z masłem, lukrowanych wiśniach.

Siarczyny = E 220 - E 228:
Znajdziesz je w: konserwach, owocach kandyzowanych, sokach owocowych, winie, skórkach owocowych.

Azotyny = E 249 - E 252:
Znajdziesz je w: peklowanych mięsach.

Spulchniacze, zakwaszacze, wzmacniacze smaku stosowane w przemyśle spożywczym:

Chlorki potasu, wapnia i magnezu = E 508, E 509, E 510:
Znajdziesz je w: przyprawach.

Wodorotlenek potasu = E 525:
Znajdziesz go w: galaretkach i konfiturach.

Siarczan amonu = E 517:
Znajdziesz go w: wykorzystywany przy produkcji drożdży, więc znajdziemy go we wszystkich wyrobach drożdżowych.

Glutaminian sodu = E 621:
Znajdziesz go w: przyprawach do mięs i zup, gotowych sosach i zupach, przetworach mięsnych oraz wędlinach.

Wszystkie te substancje nie pozostają obojętne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Najczęściej skutki ich spożywania, nawet w nieznacznych ilościach, pojawiają się dużo później. Coraz więcej ludzi na świecie staje się alergikami, a alergia pokarmowa jest jedną z tych najbardziej męczących pod każdym względem. Wówczas spożywanie nawet minimalnych ilości produktów zawierających "E" staje się dla nich opłakane w skutkach. Na ich ciele, głównie twarzy, głowie, szyi i dekolcie pojawiają się wysypki, ropne krosty, zmiany skórne i przebarwienia, których leczenie staje się i czasochłonne i drogie. Dlatego zanim następnym razem sięgniesz po produkt na półce w markecie, uważnie przeczytaj skład na etykiecie, by świadomie włożyć ten produkt do koszyka, zapłacić za niego i później skonsumować również będąc w pełni świadomym, czym odżywiasz swój własny organizm.

2 komentarze:

  1. ech przykre... ale niestety... tym jesteśmy faszerowani, dlatego tak powinniśmy zwracać uwagę na to co jemy... Raczej przykładu nie daję, ale ja jakbym przestała to popadłabym w drugą skrajność :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też niestety nie zawsze czytam etykiety i wcale to nie wynika z mojego lenistwa, a raczej z tego, że chcę to po prostu zjeść i nie ważne jest to, co ma w swoim składzie :P najczęściej to dotyczy słodkości i tego, co na szybko jadam w pracy, bo po prostu mam chwilę przerwy i jestem potwornie głodna

      Usuń