Kilka słów o zielonej kawie

Bez wątpienia zielona kawa już jakiś czas temu stała się popularna. Stało się tak za sprawą jej właściwości, które mają wspomagać odchudzanie. Dziś przyjrzymy się jej z bliska i przekonamy się czy wszystko, co o niej piszą jest prawdą.
Mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka, że zielona kawa jest jakąś nową, szczególną odmianą. Otóż nie! Ziarna zielonej kawy to nic innego, jak te same ziarna kakaowca, które już znamy i delektujemy się nimi od lat. Różni je jedynie proces przetwarzania. Zielona kawa ma krótszą obróbkę, a dokładnie rzecz ujmując - nie podlega procesowi palenia. Zatem ziarna zielonej kawy nie przechodzą ani fermentacji, ani też obróbki termicznej, czyli palenia. Stąd zatem wynikają ich właściwości wspomagające odchudzanie.
Ziarna kawy zawierają w sobie kwas chlorogenowy, tak zwany CGA. Kiedy ziarna poddawane są procesowi palenia, to kwas ten ulega rozpadowi, a to właśnie on odpowiada za wspomaganie odchudzania. Kiedy bowiem wejdzie on w reakcję z kofeiną, to spowolniony zostaje proces, w którym przyswajana jest glukoza przez ludzki organizm. Z tego zatem wynika, że jeśli mniej tłuszczu zgromadzi nasz organizm, to energii nie będzie mógł czerpać z takich zapasów, a to prowadzić będzie do utraty kilogramów.
Zbawienny zatem dla naszego organizmu staje się kwas chlorogenowy, który zawiera zielona kawa. Nie tylko pomaga on w redukcji nadprogramowych kilogramów, ale również wykazuje silne działanie przeciwutleniające, co ogranicza ryzyko występowania nowotworów i chorób układu krążenia. Dodatkową jego zaletą jest to, że posiada on również właściwości przeciwutleniające, a więc spowalnia procesy starzenia. Kwas chlorogenowy działa bakteriobójczo, zatem przydatny jest także w przypadku infekcji, obniża ciśnienie oraz oczyszcza organizm z toksyn. Jeśli nie jesteś typowym kawoszem, nie martw się, kwas chlorogenowy możesz również znaleźć w owocach i warzywach, takich jak: śliwki, brzoskwinie, pokrzywa czy karczoch.
Zielona kawa pod względem zawartości kofeiny nie różni się od tej zwykłej, czarnej, palonej. Trzeba zatem korzystać z niej z umiarem, ponieważ działa ona pobudzająco na nasz organizm. Dodatkowo można ją zakupić w postaci tabletek, a nawet w postaci proszku. Pamiętajmy jednak, że nie dla wszystkich taka kawa jest zalecana. Powinny jej unikać osoby poniżej 15-16 roku życia, a także takie, które cierpią na nadciśnienie tętnicze, choroby serca, cukrzycę czy też choroby jelit.
Zielona kawa ma specyficzny smak, niektórzy kochają ją od pierwszego łyku, inni nie potrafią jej przełknąć, jednak posiada ona tak wiele zalet, że być może od czasu do czasu warto jest sięgnąć po właśnie taką, zamiast tej zwykłej, kierując się zasadą, że wszystko w nadmiarze szkodzi. Korzystajmy więc z tego dobrodziejstwa z umiarem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz