Przyszła mi do głowy taka idea, by zrobić nową kategorię wpisów na blogu. Będzie to cała seria "leki z natury". Tutaj będę pokrótce opisywać wszystkie naturalne produkty, które mają pozytywny wpływ na zdrowie i które z całą pewnością warto wprowadzić do swojej diety. Jeśli bowiem można korzystać z tego, co daje Matka Natura, to zdecydowanie warto. Mam nadzieję, że ta seria się Wam spodoba.
Szpinak - popularny i lubiany
Kiedyś szpinak był postrachem wszystkich dzieci. Maluchy z reguły nie przepadają za tym, co zielone, ale to właśnie w tym kolorze znajduje się najwięcej cennych składników odżywczych. Warto zatem już od najmłodszych lat zajadać się zielonymi listkami.
Szpinak uprawiany jest na całym świecie i tak samo wszędzie jest popularny. Najbardziej wartościowe są jego młode liście bogate w karoten, czyli prowitaminę A.
Jego właściwości to:
- działanie przeciwanemiczne, przeciwszkorbutowe, dezynfekujące, krwiotwórcze
- odmładza organizm i go remineralizuje
- wzmacnia pracę serca
- aktywuje wydzielanie soku trzustkowego
- działa oczyszczająco na przewód trawienny.
Im częściej będziemy dodawać szpinak do codziennych posiłków, tym pewniejsi możemy być, że będzie on leczył i zapobiegał anemii, krzywicy, szkorbutowi, łuszczycy, ale również zmianom skórnym.
Dowiedziono, że szpinak może opóźniać procesy starzenia się organizmu, jak również zmniejszać ryzyko wystąpienia stwardnienia rozsianego.
Szpinak można również stosować zewnętrznie w celu leczenia ran, liszajów oraz oparzeń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz