Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

To danie jest jednym z moich ulubionych - treściwe, smaczne, a nie ma przy nim dużo roboty. Przez lata szukałam dobrego przepisu na polędwiczki wieprzowe. I oto on!
1. Polędwiczkę wieprzową opłukuję pod zimną, bieżącą wodą i kroję na medaliony około 2-3 cm grubości. Następnie solę i posypuję każdy jej kawałek odrobiną pieprzu cytrynowego.
2. Na patelni, na odrobinie oleju rzepakowego obsmażam z obu stron każdy medalion polędwiczki.
3. Do garnka z wodą dodaję kostkę rosołową warzywną, a następnie dodaję tam obsmażone medaliony. Gotuję je aż do uzyskania odpowiedniej miękkości mięsa.
4. Na patelni podsmażam na odrobinie oleju rzepakowego cebulę pokrojoną w piórka i obrane, opłukane i pokrojone w plastry pieczarki. Dodaję sól i odrobinę pieprzu.
5. Część bulionu z gotowania medalionów przelewam do szklanej salaterki, dodaję tam mąkę i śmietanę. Mieszam do uzyskania odpowiedniej, gładkiej, jednolitej konsystencji i przelewam do patelni. Trzymam na ogniu jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał i cały czas go mieszam.
6. Na koniec dodaję do sosu medaliony i gotowe!
Mi najlepiej to danie smakuje z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz