A jak agrest

Postanowiłam stworzyć taki swój alfabet owoców i warzyw. Chcę opisać tutaj wszystkie te wartościowe, które powinniśmy jeść dla naszego własnego zdrowia i dobrego samopoczucia. Dziś będzie a jak agrest, a dokładnie porzeczka agrest, która potocznie nazywana jest agrestem. Przyjrzyjmy się jej bliżej.
Agrest nie jest owocem bardzo popularnym w naszych rejonach. Bardzo rzadko można go kupić w sklepach. Jest dość specyficzny - ma grubą skórkę pokrytą drobniutkimi włoskami, w środku delikatnie kwaśny miąższ z dość mocno wyczuwanymi małymi pestkami. Dla mnie to smak dzieciństwa, ale wiem, że wielu młodych ludzi nigdy jeszcze go nie próbowało. W przydomowych ogródkach częściej wolimy posadzić porzeczkę, aronię czy drzewka owocowe, zamiast agrestu, który ma wiele cennych właściwości.

Agrest i jego właściwości

Agrest jest owocem już teraz zapomnianym przez nas, ale od lat wiadomo, że jest on skutecznym i naturalnym środkiem na pozbycie się zaparć. Jednak chcąc się pozbyć takich dolegliwości, należy zjadać całe owoce agrestu, razem ze skórką. W niej bowiem znajdują się cenne witaminy i błonnik. To za jego sprawą agrest wspomaga trawienie i usprawnia pracę jelit.

Agrest jest również takim owocem, który wzmaga apetyt oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Jego dobroczynne działanie na układ krwionośny nie kończy się jednak tylko na tym. Dzięki swoim właściwościom wzmacnia on ścianki naczyń krwionośnych, jest skuteczny w leczeniu nadciśnienia, a także chroni serce przed chorobami.

Agrest, jak każdy owoc, oczyszcza organizm z toksyn, zbędnych produktów przemiany materii, a nawet metali ciężkich. Wszystkie owoce mają takie działanie, dlatego właśnie warto jest je codziennie jeść. Dodatkowo wykazuje on właściwości moczopędne.

Udowodniono, iż agrest zawiera wapń i magnez, które odpowiedzialne są za mineralizację zębów oraz kości. Duża zawartość witaminy C w jagodach agrestu naturalnie podnosi odporność organizmu i wspomaga pracę układu immunologicznego. Agrest wspomaga koncentrację, uspokaja i koi nerwy. Jako składnik kosmetyków nawilża i wygładza skórę.

Oprócz witaminy C, agrest zawiera również witaminę A oraz witaminy z grupy B. Ta pierwsza poprawia koloryt skóry, a te drugie wspomagają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Agrest wykazuje również właściwości alkalizujące, co oznacza, że skutecznie odkwasza on organizm.

Agrest jest również doskonałym owocem, który warto wprowadzić do swojej codziennej diety, jeśli chcemy zgubić kilka zbędnych kilogramów. Jagody agrestu są bowiem niskokaloryczne. Garść tych owoców zawiera zaledwie około 20 kcal. Agrest jest także owocem o niskim indeksie glikemicznym określonym na poziomie 15, co sprawia, że osoby chore na cukrzycę nie muszą się go wystrzegać.

1 komentarz: