Czy wiesz jaką wodę pijesz?

O tym, że wodę należy pić każdego dnia wiemy chyba wszyscy. Niewielu jednak wie, że herbata, sok owocowy czy kawa to nie woda dla naszego organizmu. On bowiem takie napoje traktuje jak jedzenie. Właśnie dlatego tak ważne jest, by pić wodę, po prostu wodę. Istotny jest również fakt, jaką wodę pijemy. Butelkową? Kranową? Filtrowaną? Jaką Ty wodę pijesz? Wiesz?
jaką wodę pijesz

Ile wody należy pić?


Często mówi się, że należy wypijać dwa litry wody dziennie. Nie do końca jest to prawda, ponieważ ilość niezbędnej organizmowi wody jest uzależniona od wagi. Przyjmuje się zatem, że odpowiednia ilość wody to 30 ml na każdy kilogram masy ciała.

Łatwo to obliczyć...

Jeśli ja ważę 75 kilogramów, to 75 muszę pomnożyć razy 0,03, co daje 2,25 litra czystej wody, którą powinnam wypijać każdego dnia.

Proste? Proste!

Jaką wodę pijesz?


Mamy kilka opcji do wyboru...

Woda w plastikowych butelkach - tę opcję wybieramy najczęściej. Co sobie fundujemy?


  • bisfenol A - czyli BPA, znajduje się w plastikowych opakowaniach, swoją budową przypomina kobiecy hormon estrogen, może powodować problemy z zajściem w ciążę, problemy z erekcją, zwiększyć ryzyko zachorowania na raka, powodować wystąpienie zaburzeń endokrynologicznych
  • antymon - również znajduje się w plastikowych opakowaniach, może powodować zachorowanie na nowotwory, cukrzycę, otyłość czy astmę
  • BPA podwyższa ciśnienie krwi, może powodować powstawanie zakrzepów krwi, a nawet prowadzić do udaru czy zawału serca
  • w wodzie z plastikowych butelek mogą znajdować się mikrocząsteczki plastiku, które następnie dostają się do naszego organizmu
  • plastikowe opakowania mogą rozkładać się w środowisku nawet 500 lat, a przecież po wypiciu wody butelkę wyrzucamy do śmietnika.

Woda filtrowana - coraz bardziej popularna. Co ona w sobie zawiera?


  • filtry węglowe - najczęściej stosowane w dzbankach i butelkach filtrujących powodują usunięcie z wody bakterii i mikroorganizmów, ale również makro i mikroelementów, które w niej znajdują się, przez co woda, którą uzyskujemy i tak chętnie pijemy jest po prostu jałowa, czyli bezwartościowa dla naszego organizmu
  • bakterie, które zatrzymywane są na filtrze mogą szybko namnażać się i przedostawać do wody, którą pijemy
  • jeśli butelka filtrująca bądź dzbanek filtrujący jest wykonany z plastiku, to zawiera antymon i BPA, czyli czytaj to, co napisałam wyżej przy butelkach plastikowych
  • po 12 godzinach woda filtrowana zaczyna zakwitać, a następnie zaczyna się psuć, więc przestaje być zdatna do picia bez ryzyka uszczerbku na zdrowiu
  • dzbanki i butelki filtrujące są przezroczyste, a zatem pozostawione w nasłonecznionym miejscu stają się idealnym miejscem dla wylęgania się pasożytów.

Woda kranowa - powszechnie dostępna, są śmiałkowie, którzy ją piją. A co dokładnie piją?


  • większość wody kranowej pochodzi ze studni głębinowych, co oznacza, że jej jakość jest doskonała, jednakże dodawany jest do niej chlor, który już taki super nie jest
  • stan rur wodociągowych, którymi płynie woda, również może pozostawiać wiele do życzenia
  • kranówka może zawierać zanieczyszczenia organiczne oraz metale ciężkie
  • kranówka nie ma ściśle określonego składu, ponieważ obowiązujące normy mówią jedynie o tym, jaki poziom konkretnych związków nie może zostać przekroczony.

Woda z naczyń miedzianych? Ja taką piję - dlaczego?


  • woda oczyszczana w naczyniach miedzianych to metoda w pełni naturalna stosowana już w czasach starożytnych
  • taka woda jest "żywa" i pomaga zadbać o zdrowie i urodę
  • miedź wykazuje właściwości oligodynamiczne, czyli niszczy mikroorganizmy, bakterie, grzyby i wirusy, a także glony i pneumokoki, w tym najgroźniejszą dla człowieka E. coli, gronkowca złocistego oraz paciorkowce
  • woda z naczynia miedzianego jest zjonizowana
  • taka woda jest skutecznie wchłaniana przez komórki organizmu
  • neutralizuje toksyny
  • opóźnia procesy starzenia się organizmu
  • pomaga oczyścić organizm z metali ciężkich
  • wykazuje działanie przeciwzapalne
  • pomaga regulować metabolizm.
Musicie pamiętać tylko o jednym. Nie wystarczy wlać kranówkę do naczynia miedzianego i od razu ją pić. Woda z takiego naczynia jest gotowa do picia po 16 godzinach. Wówczas jest ona bogata w mikro i makroelementy, a jednocześnie wolna od chloru, bakterii, grzybów, glonów, wirusów i wszystkiego, co niekorzystnie mogłoby wpływać na nasz organizm.

Źródła:

http://ayurveda-polska.com
https://stronazdrowia.pl
https://blaned.pl/
ZBL

2 komentarze:

  1. Piję mineralną cisowiankę, ma dobry skład, jak dla mnie to najlepsza woda, dlatego jestem jej wierny od lat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń