Uwielbiam dania bezmięsne, ponieważ są sycące i nie takie ciężkie dla żołądka. Spokojnie można się nimi najeść, do czego moja rodzina przekonuje się coraz chętniej. Dziś mam dla Was propozycję wegetariańską - kotlety z soczewicy. Można je włożyć w bułkę i z dodatkiem warzyw zjeść jako bezmięsnego hamburgera. Można je zjeść z kaszą, makaronem, ziemniakami lub po prostu z samymi warzywami.
- szklanka soczewicy
- szklanka mrożonego groszku z marchewką
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1/3 szklanki bułki tartej
- przyprawy: pieprz, sól, suszony mielony seler naciowy, sezam, czarnuszka, papryka słodka wędzona, siemię lniane
Do woka wsypuję wcześniej wypłukaną soczewicę (tutaj miałam pół szklanki żółtej i pół szklanki czerwonej). Do tego wrzucam mrożoną marchewkę z groszkiem i zalewam to wodą (około 2 szklanki). Wstawiam na niewielki gaz i dodaję przyprawy: pół łyżeczki soli himalajskiej, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego, pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej i 1/3 łyżeczki suszonego mielonego selera naciowego (własnej roboty). Gotuję całość co chwilę mieszając, aż do miękkości.
Jeśli widzę, że warzywa i soczewica nie są jeszcze dość miękkie, a brakuje im wody, to dodaję wedle potrzeby. Następnie na drugiej patelni podsmażam pokrojoną w drobną kostkę cebulę na odrobinie oleju. Dodaję ją do warzyw i czekam, aż całość trochę przestygnie.
Do warzyw i soczewicy dodaję jajko i bułkę tartą, formuję kotleciki i układam na blaszce do pieczenia po uprzednim wyłożeniu jej papierem do pieczenia. Na wierzch posypuję kotleciki sezamem, siemieniem lnianym i czarnuszką. Zapiekam kotlety około 15-20 minut.
Spróbujcie ten przepis, kotleciki są naprawdę przepyszne!
Smacznego!
Bardzo fajny przepis, nie wiem czemu ale mi zawsze w czasie formowania się rozwalaja :)
OdpowiedzUsuń