Ciasto mocno czekoladowe

Czy Wy też tak czasem macie, że do kawy marzy Wam się dosłownie lawa czekolady? Bo ja tak dziś miałam i stąd właśnie pomysł na mocno czekoladowe ciasto. Jeśli jesteście gotowi na potrójną porcję czekolady gotową w dosłownie 30 minut, to zapraszam na przepis :-)

Ciasto mocno czekoladowe

Składniki:

  • 100 gram masła
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 jajka
  • 1 mała torebka cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mąki pszennej

Wykonanie:

Masło kroję w kostkę, całą białą czekoladę kruszę na kawałki i wszystko podgrzewam minutę w mikrofali. Wyjmuję, mieszam i mam gotową słodką masę, która teraz musi trochę przestygnąć.

Dwa jajka mieszam mikserem, aż powstanie piana. Dodaję cukier wanilinowy i zwykły i miksuję jeszcze około 2 minuty.

Następnie dodaję masę z białej czekolady i masła i całość mieszam. Teraz dodaję mąkę i proszek do pieczenia i nadal mieszam.

Na końcu dodaję tabliczkę mlecznej czekolady pokrojoną w grubą kostkę. Mieszam i wstawiam do piekarnika w blaszce z papierem do pieczenia.

Ciasto piekę 25 minut w temperaturze 150 stopni na grzaniu góra dół.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz