Algi dla zdrowia i urody

Wszyscy wiemy, że bardzo ważne jest to, co jemy i jak jemy. Są takie pokarmy, które obowiązkowo powinniśmy włączyć do naszej codziennej diety, aby zyskały na tym nasze zdrowie i uroda. Dziś opowiem Wam co nieco o algach, które są prawdziwym bogactwem witamin i minerałów.

Algi

Algi - dlaczego warto je jeść?

Algi to bogactwo przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, a także, o czym wielu nie wie - błonnika. Można zatem uznać je za sprzymierzeńca nienagannej figury i dobrego zdrowia.

W dzisiejszych czasach nie ma problemu z kupieniem alg w najróżniejszej postaci. Można je kupić sproszkowane, w tabletkach, świeże, surowe, gotowane, suszone - nie wiem czy jeszcze jakaś ich postać przychodzi mi do głowy.

Zadziwiające jest również to, że można je spożywać w dowolnej postaci, a i tak organizm na tym skorzysta. W sałatce mogą być surowe algi, do zupy można dodać je jako posypkę, jako przyprawę do sosów lub po prostu na kanapkę. Sama wybierz formę, która najbardziej Ci odpowiada.

Rodzaje alg

Można wyróżnić kilka rodzajów alg, które są ogólnodostępne. I tak wyróżniamy:

🌱 Agar - to doskonała alternatywa dla odzwierzęcej żelatyny, bowiem on również posiada właściwości żelujące. Pozyskiwany jest z krasnorostów. Doskonale zmniejsza łaknienie pęczniejąc w żołądku, a przy tym jest niskokaloryczny. Niektórzy dodają niewielką ilość agaru do ciepłego napoju, typu kawa czy herbata. Taką miksturę wypijają około 30 minut przed posiłkiem, dzięki czemu w konsekwencji zjadają mniejsze porcje.

🌱 Sałata morska - wyglądem przypomina zwykłą sałatę liściastą. Zawiera dużo witamin i minerałów, dostarcza sporej ilości energii. Sałatę morską należy obowiązkowo zjadać na surowo.

🌱 Morszczyn - stymuluje układ odpornościowy organizmu, korzystnie wpływa na sylwetkę. Przed spożyciem należy go sparzyć gorącą wodą.

🌱 Nori - chyba najpowszechniej znany krasnorost. Najczęściej używa się go do przygotowywania sushi. Dostarcza sporej ilości wapnia, dzięki czemu zmniejsza uczucie zmęczenia i przyspiesza regenerację organizmu.

🌱 Dulse - zawiera spore ilości magnezu, żelaza, wapnia i białka. Możesz je spożywać w takiej formie, jak Ci najbardziej odpowiada - na surowo lub też gotowane.

🌱 Wakame - najczęściej spożywa się je w postaci sałatki polanej smakowitym sosem. Charakteryzuje się właściwościami korzystnie wpływającymi na skórę, włosy i paznokcie.

Gorąco zachęcam Was do wprowadzenia alg do swojej diety. Ja już to zrobiłam i nie żałuję. Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania alg są choroby tarczycy. Jeśli takowe posiadasz, to najpierw porozmawiaj z lekarzem specjalistą, a jeśli on nie będzie widział przeciwwskazań, to zacznij działać z algami. Algi zawierają spore ilości jodu, dlatego dzięki nim możesz uzupełnić swoje niedobory w organizmie, a różnicę zauważysz w szybkim czasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz