Lazania

Raz na jakiś czas mam ochotę na lazanię. Ostatnio zrobiłam ją według nowego przepisu i użyłam gotowej przyprawy do lazanii, bo zobaczyłam jej reklamę w tv i jakoś mnie tak naszło.
W garnku, w osolonej wodzie gotowałam przez kilka minut makaron do lazanii. Był delikatnie miękki, ale nie ugotowany. Odcedziłam, przelałam zimną wodą i odstawiłam do ostygnięcia.
Na patelni zesmażyłam mięso mielone, następnie dodałam puszkę pomidorów krojonych bez skórki i jeszcze chwilę to dusiłam. Doprawiłam odrobiną soli, czosnku mielonego i pieprzu cytrynowego. Do całości dodałam Winiary pomysł na lazanię po bolońsku z parmezanem, 2 łyżki śmietany i odrobinę wody. Pogotowałam wszystko razem jeszcze jakieś 2-3 minuty.
Na spód naczynia żaroodpornego dałam odrobinę sosu z patelni. Następnie układałam warstwę makaronu, ser żółty i warstwę sosu mięsnego z patelni, aż mi się skończyły składniki. Na wierzchu pozostał farsz mięsny z serem żółtym.
Całość zapiekłam jakieś 20-25 minut w piekarniku i wyszło pysznie! Jeszcze smaczniejsze, kiedy je się to danie z ogórkiem kiszonym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz