Witaminy - właściwości, występowanie i dzienne zapotrzebowanie

O tym, jak ważne są witaminy dla naszego zdrowia i urody chyba nie muszę nikomu mówić. Chodzi bowiem o to, że ich niedobory powodują występowanie chorób i szybsze starzenie się naszego organizmu. Stajemy się apatyczni, nasza cera robi się szara i co chwilę coś nam dolega. Warto zatem przyjrzeć się z bliska witaminom, by wiedzieć, jakie jest nasze dzienne zapotrzebowanie na nie i w jakich produktach możemy je znaleźć.
Witamina A, czyli retinol:
Witamina ta reguluje procesy powstawania nowych komórek organizmu, a także bierze czynny udział w prawidłowym funkcjonowaniu tkanki nabłonkowej skóry. To ona również jest odpowiedzialna za nasz prawidłowy wzrok oraz sprawny układ odpornościowy. Witaminę A możemy znaleźć w: tranie, wątrobie, pełnotłustym mleku, maśle, żółtkach jaj, morelach, brzoskwiniach, czarnych jagodach, marchewce, czerwonej papryce, szpinaku, pomidorach, brokułach, kapuście, rybach oraz twarogu. Nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę to 700-900 mikrogramów.

Witamina B1, czyli tiamina:
Witamina ta bierze czynny udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów oraz białek, aby powstała z nich energia. Wspomaga ona również działanie układu nerwowego. Możemy ją znaleźć w: nasionach słonecznika, pistacjach, migdałach, fasoli, grochu, soczewicy, kaszy gryczanej oraz jaglanej, kiełbasie, szynce, żytnim chlebie, brązowym ryżu, łososiu oraz drożdżach. Nasze dzienne zapotrzebowanie to 0,9-1,2 miligrama.

Witamina B2, czyli ryboflawina:
Witamina ta bierze udział w przemianie materii, a więc w tych procesach, dzięki którym z białek, tłuszczy i węglowodanów powstaje energia. Uczestniczy ona również w powstawaniu czerwonych krwinek. Możemy ją znaleźć w wątrobie, mleku, serach, migdałach, grzybach, łososiu, pstrągu, makreli, małżach, fasoli, soi, grochu, kefirach, jogurtach oraz pełnoziarnistym pieczywie. Nasze dzienne zapotrzebowanie to 1,3-1,6 miligrama.

Witamina B3, czyli niacyna:
Ta witamina również uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, ale także odpowiada za regulowanie poziomu cholesterolu we krwi, poprawia kondycję naszych włosów oraz ukrwienie naszej skóry. Znajdziemy ją w: chudym mięsie, podrobach, rybach, fasoli, grochu, drożdżach piwnych, maśle orzechowym, odtłuszczonym mleku, soi oraz suszonych brzoskwiniach. Nasze dzienne zapotrzebowanie to 16 miligramów.

Witamina B5, czyli kwas pantotenowy:
To właśnie ta witamina pomaga utrzymać nam prawidłową masę ciała, a co za tym idzie - szczupłą sylwetkę. Poprawia ona przemianę materii, a także jest niezbędna przy produkcji witaminy D oraz żółci. Znaleźć ją możemy w: wątrobie, rybach, drobiu, serach, mleku, ziarnach zbóż, awokado, ziemniakach, kalafiorach, warzywach strączkowych oraz otrębach. Nasze dzienne zapotrzebowanie to 7 miligramów.

Witamina B6, czyli pirydoksyna:
Witamina ta ma swój czynny udział w przemianach aminokwasów oraz białek. Do jej funkcji zaliczyć można również udział w wytwarzaniu enzymów oraz hormonów, a jej działanie wspomagające skupia się wokół układu nerwowego. Źródłem jej są: drożdże, banany, drób, groszek, fasola, kalafiory, marchewka, szpinak, soja, kiełki pszenicy, orzechy włoskie, pestki dyni, awokado, ziemniaki oraz nasiona słonecznika. Nasze dzienne zapotrzebowanie to 1,3-1,7 miligrama.

Witamina B7, czyli biotyna:
Ta witamina bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych oraz ma korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu immunologicznego. Jej prawidłowy poziom w naszym organizmie wpływa na dobrą kondycję naszej skóry, a także wspomaga leczenie stanów zapalnych. Możemy ją znaleźć w: orzechach, migdałach, owocach morza, jajach, brązowym ryżu, szpinaku, marchewce oraz w pomidorach. Nasze dzienne zapotrzebowanie to 15-200 mikrogramów.

Witamina B9, czyli kwas foliowy:
Witamina ta wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu, to dzięki niej cieszymy się dobrym samopoczuciem. Kwas foliowy usprawnia działanie wątroby, jelit i żołądka oraz korzystnie wpływa na rozwój płodu podczas trwania ciąży. Możemy go znaleźć w: sałacie, szpinaku, kapuście, szparagach, brokułach, kalafiorach, brukselce, pomidorach, grochu, fasoli, soczewicy, soi, burakach, orzechach, słoneczniku, drożdżach piwnych, żółtkach jaj oraz w wątrobie. Nasze dzienne zapotrzebowanie to 200-400 mikrogramów.

Witamina B12, czyli kobalamina:
Witamina ta uczestniczy w procesach powstawania czerwonych krwinek oraz przeciwdziała niedokrwistości. Działa również dobroczynnie na nasz układ nerwowy. Znajdziemy ją w: mięsie, rybach, skorupiakach, mleku, jajach, wątróbce wołowej oraz nerkach cielęcych. Nasze dzienne zapotrzebowanie to 1,4-2,4 mikrograma.

Witamina C, czyli kwas askorbinowy:
Główną rolą tej witaminy jest wspomaganie naszej odporności oraz obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Odpowiedni jej poziom chroni komórki naszego organizmu przed wolnymi rodnikami, a także poprawia jędrność skóry i obniża ciśnienie krwi. Jej źródłem są: owoce dzikiej róży, owoce jagodowe, cytrusy, truskawki, maliny, kapusta, papryka, pomidory, chrzan, ziemniaki oraz kiwi. Nasze dzienne zapotrzebowanie to 40-90 miligramów.

Witamina D, czyli kalcyferol:
Ta witamina jest niezbędna, aby nasze kości oraz zęby miały prawidłową budowę. Reguluje ona poziom cukru we krwi, a także wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry i bardzo dobrze wpływa na prawidłowy słuch. Ponadto, witamina ta zapobiega powstawaniu depresji. Znajdziemy ją w: tuńczyku, łososiu, śledziu, makreli, sardynkach, olejach rybnych, wątrobie, nabiale, jajach oraz produktach zbożowych. Nasze dzienne zapotrzebowanie to 5-10 mikrogramów.

Witamina E, czyli tokoferol:
Niewątpliwie witamina ta wzmacnia odporność naszego organizmu, chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiega chorobom serca, sprzyja płodności oraz reguluje krzepliwość krwi. Źródłem jej są: produkty zbożowe, nabiał, kiełki, orzechy, oleje roślinne, natka pietruszki, szpinak, sałata, morele, brzoskwinie, czarne jagody, papryka, marchew oraz brokuły. Nasze dzienne zapotrzebowanie to 4-15 miligramów.

Witamina H, czyli biotyna:
Jej głównym zadaniem jest utrzymanie w dobrej kondycji naszych włosów, paznokci oraz skóry. Znajdziemy ją w podrobach, żółtkach jaj, soi, orzechach, chudej wieprzowinie oraz mleku. Nasze dzienne zapotrzebowanie to 20-35 mikrogramów.

Witamina K, czyli filochinon:
Ta witamina skutecznie hamuje rozwój komórek rakowych oraz wspomaga utrzymanie prawidłowej krzepliwości krwi. Działa również korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie nerek oraz przyspiesza gojenie się ran. Znajdziemy ją w: ogórkach, rzepie, brokułach, szpinaku, sałacie, wątrobie, serach, jajach, jogurtach, brzoskwiniach, awokado, ziemniakach oraz olejach roślinnych. Nasze dzienne zapotrzebowanie to 75 mikrogramów.

Witaminy są dla nas bardzo cenne, dlatego tak ważne jest to, aby nie zabrakło ich w naszym codziennym jadłospisie w odpowiednich ilościach. Jeśli będziemy komponować swoje posiłki w sposób urozmaicony, to z całą pewnością będziemy unikać niedoborów witamin, a co za tym idzie - będziemy się długo cieszyć młodym, pięknym wyglądem i zdrowiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz