Kurkuma i jej właściwości

Żyjemy szybko, mało śpimy, źle się odżywiamy, jesteśmy zestresowani. Jasne, że nasza świadomość odnośnie tego, co dotyczy naszego odżywiania, wzrasta z roku na rok. Jednak wydaje mi się, że pomimo większej wiedzy, nie poprawiamy własnego życia. Wciąż jeszcze mamy tendencję do leczenia się lekami, zamiast pozwolić własnemu organizmowi na samoleczenie. Ja wierzę w to, że jeśli dostarczamy sobie witamin i minerałów w najprostszej postaci, to jesteśmy w stanie żyć długo i szczęśliwie.
kurkuma mielona

Kurkuma - co w sobie ma?


Kurkuma jest przez nas wciąż niedoceniana. Zawarta w niej kurkumina jest jej aktywnym składnikiem. Nadaje ona nie tylko pomarańczowy kolor potrawom, ale jest bardzo wyrazista w smaku i aromacie. Ma w sobie również wiele prozdrowotnych właściwości.

Spożywając ją regularnie możemy wyleczyć wiele chorób i dolegliwości, a także wspomóc własną odporność. Co jeszcze dobrego może zdziałać w naszym organizmie kurkuma?

  • skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, dzięki czemu ogranicza ryzyko powstawania mutacji DNA
  • działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
  • zapobiega powstawaniu nowotworu jelita grubego i piersi
  • oczyszcza wątrobę z toksyn
  • działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie
  • zmniejsza bóle miesiączkowe
  • przyspiesza gojenie się ran
  • pomaga leczyć opryszczkę
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i demencji
  • redukuje stany depresyjne
  • zapobiega cukrzycy regulując poziom cukru we krwi
  • wspomaga usuwanie trójglicerydów oraz złego cholesterolu

Kurkuma - jak ją spożywać


Skoro już wiesz, że kurkuma to samo zdrowie, musisz jeszcze wiedzieć, jak ją spożywać, aby organizm maksymalnie wykorzystał jej bogactwo. Zawsze należy ją wymieszać z olejem (z oliwek, rzepakowy lub inny), wówczas się ona rozpuści i dobrze wchłonie w organizmie. Pamiętaj o tym!

Najpopularniejszy napój z kurkumą to tak zwane "złote mleko". Pijane regularnie wspomaga odporność organizmu, zapobiega przeziębieniom, a także oczyszcza organizm. Wystarczy do szklanki mleka dodać łyżeczkę masła, łyżeczkę mielonej kurkumy oraz łyżeczkę miodu. Dobrze wszystko wymieszać i pić na zdrowie.

Jeśli jednak nie lubisz pić takiego mleka, to zawsze możesz dodać kurkumę do swojego codziennego jadłospisu. Dodawaj ją w niewielkich ilościach do sałatek, zup, makaronów czy ryżu. Nie zapominaj jednak o dodaniu choćby odrobiny oleju. Potrawa zyska nie tylko piękny pomarańczowy kolor, cudowny aromat, ale również dobroczynnie zadziała na Twój organizm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz