Przyznam się Wam szczerze, że od zawsze używam oleju rzepakowego. Tak po prostu! Pasuje mi na zimno i na ciepło, do gotowania, pieczenia, smażenia, marynowania. Jest on łatwo dostępny, niedrogi, a jego największą zaletą jest to, że nie ma smaku i zapachu. Przynajmniej jakoś mocno wyczuwalnego. W oleju kokosowym nierafinowanym ten słodki smak kokosa szybko mi się znudził i po prostu przestałam go używać. Moja miłość do oleju rzepakowego przybiera na sile i pewnie jeszcze długo nic jej nie zmieni.
Olej rzepakowy - kiedyś szkodził, dziś jest bogactwem witamin
Olej rzepakowy jest najczęściej używanym olejem. Powstaje on z rzepaku, a ten z kolei jest uprawiany na całym świecie już od bardzo dawna. Już w starożytnych czasach stanowił źródło cennych składników, które dobroczynnie działają na nasz organizm. Jest on ważnym składnikiem diety.
Starsze odmiany rzepaku były szkodliwe. Dlaczego? Zawierały w sobie kwas erukowy oraz związki siarki, które powodowały mniejszą przyswajalność wartości odżywczych. Dodatkowo negatywnie oddziaływały na wątrobę oraz serce. Dlatego niegdyś ludzie spożywający olej rzepakowy umierali, dziś jednak sprawa ma się zupełnie inaczej.
XX wiek przyniósł jednak rozwiązanie, które pozwala nam dziś spożywać olej rzepakowy bez obaw. Profesor Stefansson odkrył, że kwas erukowy zawarty w rzepaku niekorzystnie działa na organizm. Dzięki jego pracom badawczym udało się stworzyć odmianę wolną od kwasu erukowego.
To jednak nie jest tak, że obecnie uprawiane odmiany rzepaku są całkowicie wolne od kwasu erukowego. Mają one ten składnik na poziomie nie wyższym, niż 2 procent, co pozwala swobodnie go spożywać bez narażania własnego zdrowia na szwank.
Olej rzepakowy - dlaczego warto go używać?
Jakie korzyści wynikają ze stosowania oleju rzepakowego?
- może być stosowany na zimno i na ciepło
- ma wysoką temperaturę dymienia - 242 stopnie
- zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy
- długo zachowuje świeżość
- nie ma intensywnego smaku i aromatu
- jest tani
- łatwo dostępny
- poprawia gospodarkę lipidową
- obniża ryzyko powstawania nowotworów
Jak dla mnie nie ma nic lepszego w kuchni jak olej rzepakowy zimnotłoczony. Pasuje do każdego dania i posiada cenne wartości.
OdpowiedzUsuń