Pokrzywa pełna zdrowia

Często to co mamy w zasięgu ręki nie jest dla nas cenne. Tak mało wiemy o pokrzywie i tak rzadko korzystamy z jej prozdrowotnych właściwości. Dlaczego? Być może dlatego, że kojarzy się nam ona zbyt często z poparzeniem na skórze. Ja do dziś pamiętam, jak rodzice mi za młodu powtarzali: "Poparzyłaś się pokrzywą? Będziesz zdrowsza!". Wtedy mnie to bardzo denerwowało, dziś wiem, że pokrzywa to samo zdrowie.
właściwości pokrzywy

Pokrzywa - co cennego w niej znajdziesz


W pokrzywie znajdziesz całe mnóstwo cennych składników odżywczych:

  • witaminę A
  • witaminę E
  • witaminę C
  • witaminę K
  • witaminę B
  • żelazo
  • wapń
  • fosfor
  • magnez
  • jod
  • potas
  • siarkę
  • krzem
Oprócz tego w pokrzywie są chlorofil, garbniki, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Niby taka z niej niepozorna roślinka, a jednak tak wiele w sobie skrywa.

Pokrzywa - dlaczego warto ją stosować


Pokrzywę stosowały już nasze babcie i prababcie. Nasze pokolenie powinno sobie o niej przypomnieć, ponieważ może ona pomóc na wiele dolegliwości.

Pokrzywa:

  • działa odtruwająco na organizm
  • poprawia przemianę materii
  • hamuje krwawienia
  • wspomaga pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego
  • zwiększa produkcję czerwonych krwinek
  • wspomaga leczenie anemii i wrzodów żołądka
  • wzmaga apetyt
  • leczy zapalenie pęcherza
  • wzmacnia organizm
  • obniża ciśnienie krwi
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • leczy objawy alergii
  • zmniejsza ryzyko rozwoju raka
  • pobudza pracę jelit
  • leczy łupież, grzybicę skóry oraz trądzik.

Pokrzywa - jak ją spożywać


Najlepiej jest nazbierać samemu świeżych liści pokrzywy, ponieważ są one najbardziej wartościowe. Należy to robić na przełomie kwietnia i maja ponieważ wówczas jest ona młoda i jest jeszcze przed kwitnieniem. Można również stosować suszoną pokrzywę.

Herbata z pokrzywy:
Łyżkę pokrzywy należy zalać gorącą wodą i parzyć przez kilkanaście minut pod przykryciem. Herbatkę należy pić co dzień lub też przemywać nią skórę, by pozbyć się problemów skórnych.

Pokrzywa - kiedy jest zalecana, a kiedy nie


Pokrzywa to moc zdrowych składników, które powinna docenić każda kobieta ciężarna oraz karmiąca piersią. Jeśli jesteś w ciąży, to powinnaś pić pokrzywę każdego dnia ze względu na duże ilości wapnia i żelaza zawarte w jej liściach.

Jeśli jesteś matką karmiącą, to herbatka z pokrzywy będzie wspomagać produkcję mleka w naturalny sposób. Ponadto, będzie ona wspomagała usuwanie nadmiaru wody z organizmu, co przyspieszy powrót do dobrej formy po porodzie.

Nie każdy powinien stosować pokrzywę. Jeśli masz zdiagnozowane choroby narządów rodnych, np. mięśniaki, nowotwór czy krwawienia, to nie powinnaś przyjmować soku z pokrzywy. Podobnie jest w przypadku osób chorych na cukrzycę, nerki, a także przed planowanym zabiegiem chirurgicznym. Jeśli masz nadmiar żelaza we krwi, także powinnaś soku z pokrzywy unikać.

Pokrzywa wykazuje bardzo silne działanie. Jednak należy ją stosować z umiarem, nawet wtedy, kiedy jesteś całkiem zdrowa. Pamiętaj, że wszystko w nadmiarze szkodzi. Korzystajmy więc z darów natury z głową, by sobie nie zaszkodzić.

http://selkar.pl/ziola-w-lagodzeniu-objawow-i-skutkow-leczenia-chorob-nowotworowych?from=listing&campaign-id=4?aff=czytajzemna


Jak świadome stosowanie ziół może wzmocnić naturalne mechanizmy obronne organizmu?
W jaki sposób można poprawić jakość życia pacjenta cierpiącego na chorobę nowotworową, łagodząc objawy i działania niepożądane leków stosowanych w chemioterapii, m.in. takie jak: ból, bezsenność, depresja, biegunka, suchość w jamie ustnej, świąd skóry, zaparcie, zmęczenie, niepokój, obrzęki.
W publikacji zawarto informacje dotyczące środków o udowodnionej skuteczności, aby chronić się przed nieprawdziwymi informacjami rozpowszechnianymi w Internecie.
Wyniki najnowszych badań naukowych są przedstawione w prosty i zrozumiały sposób.
Rozdział dotyczący interakcji z lekami pozwoli zapewnić bezpieczeństwo terapii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz