Miód w naturalny sposób wspiera odporność organizmu, ale nie każdy jego rodzaj działa tak samo. Czy wiesz, na co pomoże miód lipowy, a na co spadziowy? Przyjrzyjmy się miodom z bliska 🔍
Miód jako naturalny antybiotyk
Właściwości antybiotyczne miodu są jedną z najważniejszych jego zalet. Znajdziemy w nim dużo enzymów, olejków eterycznych, kwasów fenolowych oraz flawonoidów. Dzięki temu miód ma szerokie spektrum działania w przypadku bakterii i grzybów.
Dowiedziono, że w miodach znajduje się ponad 200 związków biologicznie czynnych, dzięki czemu działają one przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, przeciwzakrzepowo i przeciwnowotworowo. Wielu naukowców twierdzi, że spożywanie miodu poprawia przyswajanie wapnia i magnezu, co korzystnie wpływa na tkankę kostną.
Przegląd miodów
Wielokwiatowy - łagodzi katar sienny, wspomaga odporność organizmu, poprawia przemianę materii.
Lipowy - na przeziębienie, grypę i wszelkie schodzenia dróg oddechowych. Działa wykrztuśnie i napotnie.
Spadziowy - na stany zapalne organizmu. Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie, łagodząco na kaszel. Dodatkowo wzmacnia odporność i odtruwa organizm.
Gryczany - ma wysoką aktywność antybiotyczną oraz dużą zawartość witaminy C.
Akacjowy - na przeziębienia, fizyczne zmęczenie, osłabienie organizmu. Działa uspokajająco, pomaga na bezsenność, wzmacnia organizm.
Rzepakowy - na infekcje górnych dróg oddechowych.
Nawłociowy - zawiera mnóstwo witamin, mikroelementów oraz substancje bakteriobójcze. Pomaga w leczeniu infekcji dróg oddechowych oraz dróg żółciowych. Ma właściwości żółciopędne, antyseptyczne, wzmacnia organizm. Korzystnie wpływa na wygląd oraz kondycję skóry.
Faceliowy - wzmacnia odporność, działa bakteriobójczo. Jest bogatym źródłem magnezu i żelaza.
Malinowy - działa napotnie, rozgrzewająco, przeciwgorączkowo. Zmniejsza zmęczenie, wzmacnia, dodaje energii.
Wrzosowy - wspomaga odporność, hamuje rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w organizmie, może być pomocny w leczeniu choroby Alzheimera.
Fasolowy - wspomaga pracę serca, układu krwionośnego, pokarmowego oraz odpornościowego.
Który miód wybierasz?

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz