Sezon arbuzowy trwa, a zatem warto jest przyjrzeć się tym owocom z bliska. O ile pójdziemy do marketu, to mamy łatwiejsze zadanie - tam arbuzy są krojone. Czasami jednak potrzebujemy kupić arbuza w całości, a takiego trudno jest właściwie ocenić. Może zatem warto jest poznać kilka takich sztuczek, dzięki którym będziemy mogli ocenić dojrzałość arbuza?
Wybierając arbuza weź go do ręki i w niego postukaj palcami. Wydany przez niego odgłos będzie świadczył o jego dojrzałości. Jeśli zatem będzie on dudniący, to możesz mieć pewność, że arbuz jest dojrzały. Niby takie proste, a mało kto o tym wie.
Dojrzałość arbuza można również ocenić po jego wadze. Ciężkie arbuzy będą z całą pewnością dojrzałe, ponieważ owoce te składają się w 90% z wody. Jeśli arbuz na swoją wielkość jest lekki, to znaczy, że jeszcze w pełni nie dojrzał.
Przyjrzyj się również korzonkowi arbuza. Powinien on być suchy, a plamka wokół niego żółta. Jeśli jest ona koloru jasnego, białego, wówczas wybierz inny owoc, bo ten jeszcze nie jest dojrzały.
Pamiętajcie również, że małe arbuzy z reguły są niedojrzałe, więc może warto jest od razu zacząć rozglądać się za takim przynajmniej średniej wielkości. W sezonie arbuzowym te owoce kosztują naprawdę grosze, a jeśli wybierzecie dojrzały okaz, to z całą pewności nic z niego się nie zmarnuje.
I ostatnia rada odnośnie wyboru arbuza - przyglądajcie się na jego kolor. Jeśli prążki na arbuzie znacznie różnią się odcieniem zieleni, można być prawie pewnym, że owoce te nie są w pełni dojrzałe. Arbuzy dojrzałe bowiem mają ciemnozielony kolor z niewielką różnicą pomiędzy poszczególnymi prążkami. Zakup niedojrzałego arbuza też odradzam, ponieważ ten owoc leżąc przez kolejnych kilka dni sam z siebie nie dojrzeje, co najwyżej się zepsuje i wówczas nie będzie nadawał się do spożycia.
Testujcie, sprawdzajcie i smacznego arbuza!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz