Sałatka z kurczakiem, brokułami, serem mozzarella i jajkiem

Ten smak to jest to, co ja najbardziej lubię. Połączenie warzyw z kurczakiem, jajkiem i serem mozzarella. Sałatka jest szybka do przygotowania, smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło. Oczywiście najlepsza jest następnego dnia po zrobieniu, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą.
Najpierw blanszuję w osolonej wodzie brokuła. Kupuję mrożonego, bo według mnie jest smaczniejszy i bardziej wartościowy, a gotuje się go dosłownie chwilę, aby był miękki.
Na patelni, na odrobinie oleju rzepakowego podsmażam pierś kurczaka i dodaję do niego - przyprawę do kurczaka, sól, cynamon, mielony imbir.
Dodaję kukurydzę z puszki i kilka pomidorków papryczkowych pokrojonych każdy na 8 części.
 Jedną dużą kulkę sera mozzarella kroję w kostkę.
Dodaję też dwa jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę.
Nie może również zabraknąć moich ulubionych ziaren słonecznika. Na samym końcu robię sos - jedna łyżka majonezu, mały jogurt naturalny, szczypta soli, pieprzu ziołowego i czosnku mielonego. Całość mieszam i schładzam w lodówce. Jak mam ochotę zjeść tę sałatkę na ciepło, to podgrzewam ją lekko w mikrofali i też jest bajecznie pyszna. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz