Domowa chałwa - najlepsza na świecie

Uwielbiam zdrowe słodycze i przekąski, wegańskie w rzeczy samej. Ostatnio dorwałam kilka dobrych przepisów, wypróbowałam je i voila! Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na przepyszną domową chałwę. Potrzebujecie tylko dwóch głównych składników i wcale się nie narobicie przy tym przepisie. Gwarantuję, że ta chałwa skradnie wasze podniebienia. Pokażę Wam , jak ja ją robię!

Składniki:

200 gram sezamu
4 łyżki stołowe miodu, syropu z agawy, syropu daktylowego lub klonowego
opcjonalnie: rodzynki, żurawina, gorzka czekolada

Do blendera kielichowego wrzucam sezam i blenduję go przez chwilę, aż do uzyskania sypkiego proszku. Następnie dodaję 4 łyżki miodu i ponownie przez chwilę blenduję, aby składniki się dobrze wymieszały. Na koniec dodaję garść posiekanej suszonej żurawiny lub rodzynek. Przyznam jednak, że najbardziej smakuje mi chałwa z posiekaną odrobiną gorzkiej czekolady. Całość dobrze mieszam.
Przygotowuję sobie miseczkę, którą wykładam zwykłą folią spożywczą.
Do miseczki wykładam całą masę z blendera i dobrze ją ugniatam.
Folię zawijam i wkładam miseczkę z moją chałwą do zamrażarki na 2 godzinki.
Po wyjęciu z zamrażarki chałwa wygląda perfekcyjnie i jest nie tylko gotowa do porcjowania, ale również do jedzenia.
Pyszna, idealnie słodka, potrafi uzależnić, jest wegańska i zdrowa. Chałwa kupowana w sklepie się nie umywa. Odkąd robię chałwę tym sposobem w domu, to już nie kupuję w sklepie. Ta kupowana ma bowiem mnóstwo niepotrzebnych składników, a w smaku wcale nie jest lepsza.

UWAGA!

Chałwa musi być trzymana w lodówce, ponieważ w cieple po prostu się rozpłynie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz