Uwielbiam do obiadu przygotowywać surówki, sałatki, świeże warzywa. Jasne, że można kupić gotowe, za niewielkie pieniądze. Jednak na dobrą sprawę, najbardziej wartościowe warzywa są te, które są zebrane i od razu zjedzone. Ja z mojego ogródka biorę zawsze tyle warzyw, ile mi aktualnie potrzeba. Dzięki temu zawsze mam świeże i pełnowartościowe, ekologicznie uprawiane. I takie są właśnie najlepsze!
Zasmażane buraczki - mój przepis
Podam Wam teraz mój sprawdzony przepis na zasmażane buraczki do obiadu. U mnie zawsze najszybciej znikają ze stołu. Nawet dzieciaki je uwielbiają.
Składniki:
- 4 duże buraki
- pół łyżeczki cukru
- łyżka śmietany 30%
- łyżeczka octu
- łyżeczka masła
Buraki dokładnie myję, wrzucam do garnka i gotuję na niewielkim ogniu do miękkości. Następnie odlewam z nich wodę i zalewem je zimną wodą. Czekam aż się wystudzą. Jeśli potrzebuję je szybko zrobić, to zalewam je zimną wodą kilka razy w krótkich odstępach czasu.
Jak już buraki są chłodne to palcami zdejmuję z nich skórkę, co jest bardzo łatwe po ich ugotowaniu. Następnie ścieram je na grubej tarce. Na patelni roztapiam masło, dodaję buraki, śmietanę, cukier i ocet. Chwilę podsmażam i gotowe.
Jeśli nie chcecie dodawać cukru, to możecie pominąć ten krok. Pamiętajcie jednak, że buraczki zawsze mają w sobie goryczkę, która bez cukru jest dość mocno wyczuwalna.
Dlaczego warto jeść buraki?
Wiecie, że buraki są bardzo zdrowe. Powtarzała Wam to na pewno nie raz Wasza mama czy babcia. I nie myliły się one, bo buraki to naprawdę wartościowe warzywa. Dlaczego?
Buraki:
- zawierają magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedź, cynk i potas
- zawierają witaminy C, B2, B6 i B9
- zawierają błonnik pokarmowy
- zawierają przeciwutleniacze
- obniżają ciśnienie krwi
- redukują oznaki starzenia się organizmu
- mają działanie antynowotworowe
- poprawiają stan paznokci, włosów oraz skóry
- leczą niedokrwistość
- wspomagają odporność organizmu
- są zasadowe
- zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę
- obniżają cholesterol we krwi
- dodają witalności.
Czy to Was przekonuje do jedzenia buraków regularnie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz