Zasmażane buraczki

Uwielbiam do obiadu przygotowywać surówki, sałatki, świeże warzywa. Jasne, że można kupić gotowe, za niewielkie pieniądze. Jednak na dobrą sprawę, najbardziej wartościowe warzywa są te, które są zebrane i od razu zjedzone. Ja z mojego ogródka biorę zawsze tyle warzyw, ile mi aktualnie potrzeba. Dzięki temu zawsze mam świeże i pełnowartościowe, ekologicznie uprawiane. I takie są właśnie najlepsze!
buraczki do obiadu

Zasmażane buraczki - mój przepis


Podam Wam teraz mój sprawdzony przepis na zasmażane buraczki do obiadu. U mnie zawsze najszybciej znikają ze stołu. Nawet dzieciaki je uwielbiają.

Składniki:

  • 4 duże buraki
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżka śmietany 30%
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka masła
Przygotowanie:

Buraki dokładnie myję, wrzucam do garnka i gotuję na niewielkim ogniu do miękkości. Następnie odlewam z nich wodę i zalewem je zimną wodą. Czekam aż się wystudzą. Jeśli potrzebuję je szybko zrobić, to zalewam je zimną wodą kilka razy w krótkich odstępach czasu.

Jak już buraki są chłodne to palcami zdejmuję z nich skórkę, co jest bardzo łatwe po ich ugotowaniu. Następnie ścieram je na grubej tarce. Na patelni roztapiam masło, dodaję buraki, śmietanę, cukier i ocet. Chwilę podsmażam i gotowe.

Jeśli nie chcecie dodawać cukru, to możecie pominąć ten krok. Pamiętajcie jednak, że buraczki zawsze mają w sobie goryczkę, która bez cukru jest dość mocno wyczuwalna.

Dlaczego warto jeść buraki?


Wiecie, że buraki są bardzo zdrowe. Powtarzała Wam to na pewno nie raz Wasza mama czy babcia. I nie myliły się one, bo buraki to naprawdę wartościowe warzywa. Dlaczego?

Buraki:

  • zawierają magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedź, cynk i potas
  • zawierają witaminy C, B2, B6 i B9
  • zawierają błonnik pokarmowy
  • zawierają przeciwutleniacze
  • obniżają ciśnienie krwi
  • redukują oznaki starzenia się organizmu
  • mają działanie antynowotworowe
  • poprawiają stan paznokci, włosów oraz skóry
  • leczą niedokrwistość
  • wspomagają odporność organizmu
  • są zasadowe
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę
  • obniżają cholesterol we krwi
  • dodają witalności.

Czy to Was przekonuje do jedzenia buraków regularnie?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz