Listopad to już ostatni dzwonek, by zebrać warzywa z grządek. Przynajmniej te, które nie mogą pozostać tam, ponieważ nie przetrzymają mrozów. Jak jednak je przechowywać, by móc je wykorzystać w zimowych miesiącach?
Z reguły jest tak, że siejemy warzyw więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. Oznacza to, że większość z nich potrzebujemy przechować. Wiele warzyw możemy przechować w słoikach w postaci soków, sosów, weków. Część z nich możemy również zamrozić. Jak jeszcze możemy przechować warzywa?
- w nieogrzewanej piwnicy, gdzie jest odpowiednia wilgotność
- w altance na działce lub przy domu
- usypać kopce na działce, w których będziemy trzymać warzywa, jednak co roku należy kopce zakładać w innych miejscach, by ograniczyć ryzyko chorób
- warzywa można pozostawić w gruncie, ale tylko te zimujące, odporne na niskie temperatury, czyli: zimowe pory i pietruszki, a także marchewki, szpinak i jarmuż oraz zimowe odmiany sałat.
W piwnicy warzywa układamy luzem lub do skrzynek.
Warzywa korzeniowe należy dobrze zabezpieczyć przed wyschnięciem, a zatem należy przysypać je wilgotnym piaskiem.
Kapusty można rozłożyć na warstwie słomy, jednak należy pamiętać, by układać je głąbem do góry. Kapusty nie przykrywamy niczym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz