Absynt to niezbyt popularny ziołowy trunek, który zawiera w sobie znaczne ilości alkoholu. Często jest on nazywany "zieloną wróżką" z racji swojego koloru. Wielu sławnych artystów raczyło się nim, a wśród nich były takie sławy, jak Picasso, Oskar Wilde, Hemingway, a nawet Manet czy van Gogh.
Niegdyś głoszono, że absynt uzależnia oraz wywołuje halucynacje, które prowadzą do agresji, a nawet morderstw. Po części była to prawda, ponieważ absynt, jak każdy alkohol pity w nadmiarze po prostu szkodził na zdrowiu, uzależniał i wywoływał akty agresji. Jednakże za sprawą tych incydentów sprzedaż tego trunku w wielu krajach była zakazana. W krajach Unii Europejskiej legalnie można go sprzedawać od 1998 roku.
Absynt jest zatem niezwykle specyficznym trunkiem z bogatą historią, stąd też należy go pić w odpowiedni sposób. Bez pośpiechu, powoli, delektujemy się jego bogatym, ziołowym smakiem i aromatem.
Wiele jest sposobów, aby wypić absynt. Wśród nich najpopularniejszy jest ten, w którym to nalewamy do kieliszka absynt w ilości około 30 mililitrów. Nad kieliszkiem trzymamy łyżeczkę z kostką cukru. Następnie przelewamy na łyżeczkę dobrze schłodzoną wodę, aż do rozpuszczenia się cukru i przelania go do kieliszka. Gorzkawy, ziołowy smak absyntu złamany zostanie słodkim cukrem. Wówczas wypijamy zawartość kieliszka smakując każdą jego kroplę.
Na różne sposoby można mieszać absynt z wodą i cukrem, ważne jest to, aby zrobić to w odpowiednich proporcjach. Na jedną porcję absyntu należy wziąć kostkę cukru i nie więcej, jak trzy części wody. Wówczas trunek będzie miał idealną konsystencję i smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz