Postanowiłam stworzyć taki swój alfabet owoców i warzyw.
Chcę opisać tutaj wszystkie te wartościowe, które powinniśmy jeść dla
naszego własnego zdrowia i dobrego samopoczucia. Dziś będzie a jak agrest, a dokładnie porzeczka agrest, która potocznie nazywana jest agrestem. Przyjrzyjmy się jej bliżej.
Agrest nie
jest owocem bardzo popularnym w naszych rejonach. Bardzo rzadko można
go kupić w sklepach. Jest dość specyficzny - ma grubą skórkę pokrytą
drobniutkimi włoskami, w środku delikatnie kwaśny miąższ z dość mocno
wyczuwanymi małymi pestkami. Dla mnie to smak dzieciństwa, ale wiem, że
wielu młodych ludzi nigdy jeszcze go nie próbowało. W przydomowych
ogródkach częściej wolimy posadzić porzeczkę, aronię czy drzewka
owocowe, zamiast agrestu, który ma wiele cennych właściwości.
Agrest i jego właściwości
Agrest jest
owocem już teraz zapomnianym przez nas, ale od lat wiadomo, że jest on
skutecznym i naturalnym środkiem na pozbycie się zaparć. Jednak chcąc
się pozbyć takich dolegliwości, należy zjadać całe owoce agrestu, razem
ze skórką. W niej bowiem znajdują się cenne witaminy i błonnik. To za
jego sprawą agrest wspomaga trawienie i usprawnia pracę jelit.
Agrest jest
również takim owocem, który wzmaga apetyt oraz obniża poziom
cholesterolu we krwi. Jego dobroczynne działanie na układ krwionośny nie
kończy się jednak tylko na tym. Dzięki swoim właściwościom wzmacnia on
ścianki naczyń krwionośnych, jest skuteczny w leczeniu nadciśnienia, a
także chroni serce przed chorobami.
Agrest,
jak każdy owoc, oczyszcza organizm z toksyn, zbędnych produktów
przemiany materii, a nawet metali ciężkich. Wszystkie owoce mają takie
działanie, dlatego właśnie warto jest je codziennie jeść. Dodatkowo
wykazuje on właściwości moczopędne.
Udowodniono, iż agrest zawiera
wapń i magnez, które odpowiedzialne są za mineralizację zębów oraz
kości. Duża zawartość witaminy C w jagodach agrestu naturalnie podnosi
odporność organizmu i wspomaga pracę układu immunologicznego. Agrest wspomaga koncentrację, uspokaja i koi nerwy. Jako składnik kosmetyków nawilża i wygładza skórę.
Oprócz witaminy C, agrest zawiera
również witaminę A oraz witaminy z grupy B. Ta pierwsza poprawia
koloryt skóry, a te drugie wspomagają prawidłowe funkcjonowanie całego
organizmu. Agrest wykazuje również właściwości alkalizujące, co oznacza, że skutecznie odkwasza on organizm.
Agrest jest
również doskonałym owocem, który warto wprowadzić do swojej codziennej
diety, jeśli chcemy zgubić kilka zbędnych kilogramów. Jagody agrestu są
bowiem niskokaloryczne. Garść tych owoców zawiera zaledwie około 20
kcal. Agrest jest także owocem o niskim indeksie glikemicznym
określonym na poziomie 15, co sprawia, że osoby chore na cukrzycę nie
muszą się go wystrzegać.
Uwielbiam agrest! :) Jest pyszny a przy tym taki zdrowy :)
OdpowiedzUsuń