Moje dzieciaki uwielbiają placki. Tym razem zrobiłam z jabłkami z dodatkiem domowego jogurtu. Wyszły pyszne, delikatnie słodkie, puszyste. Zanim jeszcze skończyłam je smażyć, to dzieciaki wybierały mi je z talerza, bo najlepsze są takie cieplutkie prosto z patelni. Przepis jest prosty i szybki, może skusicie się na takie placuszki?
Składniki:
- 2 duże jabłka, u mnie Ligole
- jedno jajko
- ok. 150 ml domowego jogurtu
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka cukru
- 4 czubate łyżki mąki
Jabłka obieram ze skórki i trę na tarce na grubych oczkach. Dodaję cynamon, cukier, jajko i mąkę. Dodając jogurt domowej roboty wszystko dokładnie mieszam. Następnie smażę placki na niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor z obu stron.
Prawda, że prosty przepis? A jakże szybko się robią te placki! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz