Okrągła cukinia zapiekana z warzywami i jajkiem

Uwielbiam cukinię. Dodaję ją praktycznie do wszystkiego. Można przecież ją jeść nawet na surowo. Jest zdrowa, pożywna, po prostu pyszna. Ostatnio kupiłam okrągłą cukinię. Po raz pierwszy. Kilka dni leżała na talerzu, a ja patrzyłam na nią i zastanawiałam się, co pysznego można z niej zrobić. W końcu wymyśliłam i wyszło mi coś naprawdę smakowitego. Zobaczcie sami!
zapiekana cukinia z warzywami

Składniki:

  • jedna okrągła cukinia
  • 1 pieczarka
  • 1/4 czerwonej papryki
  • pół małej cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory suszone
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka wędzona, majeranek.

Przygotowanie:


Najpierw dokładnie umyłam cukinię pod bieżącą wodą. Nastawiłam garnek z dość sporą ilością wody i łyżeczką soli. Kiedy woda zaczęła się gotować, wrzuciłam do niej cukinię. Gotowałam ją 10 minut. Ponieważ cukinia pływa po powierzchni wody, to co chwilę ją obracałam, aby równomiernie się ugotowała.

Następnie wyciągnęłam ją cedzakiem na talerz i poczekałam kilka minut aż ostygnie. Odkroiłam górę cukinii, a środek z ziarkami wydrążyłam łyżką. Wlałam do środka trochę zalewy z pomidorów suszonych i wysmarowałam cukinię od środka i na zewnątrz. Następnie pokroiłam warzywa: pieczarkę, paprykę, cebulę, pomidory i wrzuciłam je do środka.

Przecisnęłam ząbek czosnku przez praskę i wrzuciłam do warzyw do środka cukinii. Dodałam szczyptę soli, pieprzu ziołowego i papryki. Wymieszałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut w naczyniu żaroodpornym.

Po tym czasie wyjęłam cukinię, wbiłam jajko na wierzch, posypałam odrobiną soli, pieprzu ziołowego, papryki i majeranku. Zapiekałam jeszcze 10 minut. Dzięki temu białko się ścięło, ale żółtko było nadal płynne. Wyjęłam, odczekałam aż nieco ostygnie i zjadłam ze smakiem. Wyszło naprawdę pyszne, a sama cukinia miękka, rozpływająca się w ustach. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz