Czosnek - naturalny antybiotyk

Czy wiesz, że wystarczy zjadać jeden ząbek czosnku dziennie, by odczuć korzyści lecznicze związków czynnych w nim zawartych? Naturalny antybiotyk, bo tak zwykło mówić się o czosnku, ma niezastąpiony smak i zapach. Przez wielu znienawidzony, a jednak tak pożyteczny w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi.

Czosnek

Czosnek - co w nim znajdziesz?

Czosnek jest znany i uznany od wieków jako roślina nie tylko poprawiająca smak potraw, ale także działająca leczniczo. Znajdziesz w nim związki siarki, a wśród nich najważniejszy - allicynę. Można powiedzieć, że to właśnie allicynie czosnek zawdzięcza swój potencjał prozdrowotny. Jednak działa ona najlepiej, kiedy nie jest poddana obróbce termicznej. Zatem czosnek najlepiej jest zjadać na surowo.

W czosnku znajdziesz również polifenole, które są silnymi antyoksydantami. Wśród nich są: kwercetyna, rutyna, kwas galusowy oraz pirogalol.

Czosnek ma w sobie również witaminy: kwas pantotenowy, kwas askorbinowy, witaminę B6 oraz minerały: żelazo, potas, wapń i mangan. Jednak czosnku nie zjadamy na kilogramy, a raczej w postaci ząbka, dwóch lub kilku na raz. Z tego powodu trudno jest uważać go za dobre źródło uzupełnienia niedoboru witamin i minerałów.

Jak już wspomniałam wcześniej, wystarczy jeden ząbek czosnku dziennie, by odczuć jego działanie prozdrowotne. Powinien on być posiekany lub zmiażdżony, ponieważ wówczas aktywowane są jego składniki czynne, jak np. wspomniana wcześniej allicyna. Z uwagi na jego specyficzny i intensywny zapach i smak, za którym wiele osób po prostu nie przepada, warto go połączyć z innymi składnikami, które go nieco zamaskują, np. jako dodatek do sosu, sałatki, na kanapkę, do pasty kanapkowej.

Czosnek na wątrobę

Jeśli stwierdzono u ciebie niealkoholowe stłuszczenie wątroby, to czosnek jest w stanie ci pomóc. Działa on w tym kierunku, aby to stłuszczenie zmniejszyć, obniżyć poziom enzymów wątrobowych, jak również usprawnić funkcjonowanie wątroby. Nie zapominajmy, że ten ważny organ odtruwa i oczyszcza cały organizm. Warto więc o niego zadbać.

Czosnek na serce

Czosnek korzystnie działa na cały układ krążenia, ponieważ redukuje ciśnienie skurczowe i rozkurczowe, dzięki czemu skutecznie rozprawia się z nadciśnieniem tętniczym. Oprócz tego czosnek również obniża stężenie trójglicerydów we krwi.

Czosnek na cukrzycę

Czosnek zalecany jest do regularnego spożywania osobom cierpiącym z powodu insulinooporności oraz cukrzycy typu 2. Wykazano bowiem, że czosnek posiada właściwości hipoglikemizujące, czyli obniżające poziom cukru we krwi. Osoby, które mają wysoką glukozę na czczo, również skorzystają na spożywaniu czosnku.

Czosnek na raka

Dowiedziono, że czosnek realnie obniża ryzyko wystąpienia raka żołądka, płuc, piersi oraz jelita grubego i wątroby o co najmniej 20%, a może nawet o połowę. Warunkiem jest regularne jego spożywanie.

Czosnek na odporność

Czosnek wzmacnia odporność organizmu i to nie podlega dyskusji. Wykazuje on silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, pomocny jest w leczeniu kataru oraz problemów z zatokami.

Jedzmy zatem czosnek na zdrowie. Wystarczy jeden ząbek czosnku każdego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz