Dynia - jedzenie, które leczy

Dynia to zdecydowana królowa jesieni. Wrzesień, październik, listopad - to miesiące, w których występuje tak obficie, że grzechem jest nie korzystać z tego dobrodziejstwa. Co jeszcze kryje w sobie to pomarańczowe warzywo?

Dynia

Dynia - składniki odżywcze

Dynia jest niekwestionowaną królową jesieni, ale również jednym z tych warzyw, które są prawdziwym bogactwem wielu witamin i minerałów. Niewiele innych może się z nią równać pod tym względem.

W miąższu dyni znajdziemy:

  • witaminę A, E, C, D, K oraz liczne z grupy B
  • minerały: żelazo, potas, wapń, miedź, fosfor, magnez oraz fluor
  • kwas foliowy
  • pektyny
  • fitoestrogeny normalizujące pracę układu hormonalnego.

 

Ciekawostką jest fakt, że w owocach i warzywach witamina D3 raczej nie występuje, a jednak w dyni możemy ją znaleźć w naturalnej postaci. Natomiast fluor występuje w dyni w postaci organicznej, co bardzo korzystnie działa na stan uzębienia.

Dynia - na co pomoże?

Dynię śmiało można nazwać jedzeniem, które leczy.

Pomoże na:

  • anemię
  • schorzenia nerek i pęcherza moczowego
  • anoreksję
  • dnę moczanową
  • cukrzycę
  • choroby układu krążenia
  • dolegliwości układu pokarmowego
  • choroby narządu ruchu.

Chorzy onkologiczni przyjmujący chemioterapię powinni jeść dynię zwłaszcza w przerwach pomiędzy chemiami. Pomoże ona odzyskać siły i wzmocni osłabiony organizm.

Dynia dzięki sporej zawartości pektyn korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, a także pomaga usunąć z organizmu nagromadzone w nim metale ciężkie.

Pestki dyni na pasożyty

Pestki dyni są smaczne, mogą stanowić zdrową przekąskę, jak również idealny środek odrobaczający dla dzieci. Ten naturalny sposób na pasożyty jest bezpieczny dla dzieci, a przy tym skuteczny.

W pestkach dyni znajduje się kukurbitacyna, która paraliżuje układ nerwowy pasożytów i dlatego łatwo można je później usunąć z organizmu. Jednocześnie ta substancja nie jest w ogóle szkodliwa dla człowieka.

Z miąższu dyni można dziś przygotować dosłownie wszystko: leczo, pieczywo, sos, sok, ciasto. Warto dodawać go codziennego menu, by je wzbogacać o naturalne witaminy i minerały. Zwłaszcza wtedy, kiedy jest sezon na dynię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz