Kotlety z ziemniaków nadziewane pieczarkami i serem

Dziś dla odmiany przedstawię Wam jedno z moich ostatnio ulubionych dań obiadowych. Jest to danie wegetariańskie, ale spokojnie można je zrobić w wersji wegańskiej eliminując z niego wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego. Kotlety z ziemniaków nadziewane pieczarkami i serem z dodatkiem aromatycznej pietruszki - paluszki lizać! Zapraszam na przepis...
kotlety nadziewane pieczarkami i serem
To danie robi się naprawdę szybko i choć najlepiej smakuje od razu po zrobieniu, to na drugi dzień po odgrzaniu jest także dobre.

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • jedno jajko
  • sól, pieprz ziołowy
  • mąka ziemniaczana
  • 8 dużych pieczarek
  • 10 dag sera żółtego
  • garść pietruszki
  • łyżka oleju
  • bułka tarta
kotlety nadziewane pieczarkami i serem
Najpierw gotuję ziemniaki w osolonej wodzie, rozgniatam je i czekam aż przestygną. Jeśli zostały Wam ziemniaki z poprzedniego dnia, to wystarczy je jeszcze raz dobrze rozgnieść i można ich użyć do tego przepisu. Ziemniaki ugniatam na równo w misce, dzielę je na 4 równe części i zamiast jednej części ziemniaków wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dodaję pół łyżeczki soli, jajko i zagniatam z tego ciasto.
pieczarki z serem
Pieczarki obieram i kroję. Podsmażam je na łyżce oleju, dodaję pół łyżeczki pieprzu ziołowego mielonego. Dodaję starty na grubej tarce ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszam.
kotlety nadziewane serem i pieczarkami
Z zagniecionego ciasta formuję kulki, a z kulek placki, które następnie nadziewam farszem i robię z nich kotleciki. Obtaczam je w bułce tartej.
kotlety nadziewane pieczarkami i serem
Kotlety smażę na oleju, aż do zarumienienia się z obu stron.
kotlety nadziewane pieczarkami i serem
Uwielbiam jeść te kotleciki z domowym keczupem z cukinii. Są naprawdę pyszne i sycące. Polecam!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz