Dziś dla odmiany przedstawię Wam jedno z moich ostatnio ulubionych dań obiadowych. Jest to danie wegetariańskie, ale spokojnie można je zrobić w wersji wegańskiej eliminując z niego wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego. Kotlety z ziemniaków nadziewane pieczarkami i serem z dodatkiem aromatycznej pietruszki - paluszki lizać! Zapraszam na przepis...
To danie robi się naprawdę szybko i choć najlepiej smakuje od razu po zrobieniu, to na drugi dzień po odgrzaniu jest także dobre.Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- jedno jajko
- sól, pieprz ziołowy
- mąka ziemniaczana
- 8 dużych pieczarek
- 10 dag sera żółtego
- garść pietruszki
- łyżka oleju
- bułka tarta
Najpierw gotuję ziemniaki w osolonej wodzie, rozgniatam je i czekam aż przestygną. Jeśli zostały Wam ziemniaki z poprzedniego dnia, to wystarczy je jeszcze raz dobrze rozgnieść i można ich użyć do tego przepisu. Ziemniaki ugniatam na równo w misce, dzielę je na 4 równe części i zamiast jednej części ziemniaków wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dodaję pół łyżeczki soli, jajko i zagniatam z tego ciasto.
Pieczarki obieram i kroję. Podsmażam je na łyżce oleju, dodaję pół łyżeczki pieprzu ziołowego mielonego. Dodaję starty na grubej tarce ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszam.
Z zagniecionego ciasta formuję kulki, a z kulek placki, które następnie nadziewam farszem i robię z nich kotleciki. Obtaczam je w bułce tartej.
Kotlety smażę na oleju, aż do zarumienienia się z obu stron.
Uwielbiam jeść te kotleciki z domowym keczupem z cukinii. Są naprawdę pyszne i sycące. Polecam!Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz