Lazania z warzywami

Ostatnio zachciało mi się lazanii. Te, które można kupić w sklepie nie mają dobrego składu. Są one najczęściej z mięsem i ociekają tłuszczem. Cóż zrobić?! Ano trzeba zrobić lazanię samemu. Jak? Całe mnóstwo warzyw, do tego makaron lazania i trochę żółtego sera. Mój przepis jest prosty, ale to danie znika w kilka minut z talerzy domowników.
przepisy kulinarne
Składniki:

  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • jedna cukinia
  • jedna marchewka
  • 8 pieczarek
  • jedna pietruszka
  • kawałek selera
  • puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • pół łyżeczki soli himalajskiej
  • pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • pół łyżeczki suszonego selera naciowego
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • kawałek żółtego sera
Przygotowanie:

Do woka wlewam odrobinę oleju, na którym podsmażam pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażam to, aż się zeszkli. Następnie dodaję cukinię, marchewkę, pietruszkę i seler uprzednio starte na tarce na grubych oczkach. Pieczarki obieram i kroję w drobną kostkę, dodaję do reszty warzyw. Całość podduszam jakieś 10 minut, aż warzywa zrobią się lekko miękkie.

Następnie dodaję pomidory z puszki i wszystkie przyprawy. Na niewielkim ogniu duszę te warzywa jeszcze jakieś 5-7 minut.

przepisy kulinarne

Później w formie do pieczenia wykładam wszystko warstwami. Na sam dół daję cienką warstwę warzyw. Dzięki temu makaron nie przystaje. Następnie wykładam makaron do lazanii, a na niego kolejną warstwę warzyw i tarty żółty ser.

przepisy wegetariańskie




W ten sam sposób wykładam następną warstwę, a więc na ser wykładam makaron, następnie warzywa i na wierzch ser. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na jakieś 15 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz