Uwielbiam słodycze, choć wiem, że są niezdrowe. Zwłaszcza te ze sklepowej półki. Dlatego z przyjemnością robię swoje słodkości. Wtedy wiem, co jem. Nie dodaję żadnych niepotrzebnych składników, a także kontroluję zawartość cukru. Dbam o to nie tylko dla siebie, ale też dla mojej rodziny. Nie chcę, aby moje dzieci napychały się słodyczami ze sklepu. Wole sama zrobić kulki mocy, sernik czy chałwę. Dziś zapraszam Was na placek z jabłkami, cynamonem i płatkami migdałowymi. Robi się go szybko, a smakuje wybornie. Dodam jeszcze tylko, że zrobiłam go na mące bezglutenowej.
Składniki:
- dwa jajka
- 50 g cukru
- 100 ml mleka
- 30 g masła
- 30 g mąki kukurydzianej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 3/4 łyżeczki cynamonu mielonego
- dwa duże jabłka
Przygotowanie:
Najpierw roztapiam masło. Zdąży ono wystygnąć, zanim ja wymieszam resztę składników.
Do miski wrzucam jajka, cukier, mleko i wszystko mieszam trzepaczką lub jak kto woli - mikserem. Następnie dodaję mąkę i ponownie mieszam wszystko na gładką masę. Na końcu dodaję roztopione masło.
Kiedy masa jest już gotowa dodaję cynamon, płatki migdałowe i dwa duże jabłka uprzednio obrane i pokrojone na plasterki. Całość mieszam łyżką.
Formę keksówkę wykładam papierem do pieczenia, a następnie wylewam tam moją masę z jabłkami. Nagrzewam piekarnik do 170 stopni, wstawiam ciasto i piekę około 30 minut.
Zanim wyjmę je z blachy i pokroję, czekam aż przestygnie.
Ciasto kroję na grubsze kawałki, aby łatwo można było je wziąć w rękę.
Jeśli chcecie mąkę bezglutenową zamienić na mąkę pszenną, to zapewne ciasto bardziej Wam wyrośnie. Mąki dodajecie zawsze tyle, ile jest w przepisie, bez względu na to, jaki jej rodzaj wybierzecie - pszenna czy bezglutenowa.
U mnie ten placek z jabłkami znika bardzo szybko, bo jest naprawdę smaczny. Przekonajcie się sami! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz