Ciasto rafaello na krakersach bez pieczenia

Czasami nachodzi mnie ochota na coś słodkiego i wtedy po prostu muszę zrobić jakieś ciacho. Uwielbiam ciasta z budyniem lub masą budyniową. To, które dziś Wam prezentuję, właśnie takie jest. Pyszne, lekkie, szybkie w przygotowaniu i niesamowicie smakowite. Przekonajcie się sami!

ciasto rafaello

Składniki:

  • 2 paczki solonych krakersów
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 dużych łyżek cukru
  • kostka masła
  • 100 gram wiórków kokosowych
  • litr mleka

Przygotowanie:

Najpierw gotuję budyń. Dwie torebki budyniu mieszam z 200 ml zimnego mleka. Do garnka wlewam pozostałe mleko i cukier. Kiedy mleko się zagotuje dodaję rozmieszany z zimnym mlekiem budyń i gotuję na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy budyń już jest gotowy, to odstawiam go do ostygnięcia.

Wyjmuję masło z lodówki, aby się ociepliło. Następnie mikserem ubijam je na puszystą masę i dodaję po trochę wystudzony budyń. Całość cały czas mieszam mikserem. Kiedy masa jest już jednolita, to dodaję około 60-70 gram wiórek kokosowych i dobrze mieszam.

Do formy na spód wykładam warstwę krakersów, a następnie cienką warstwę masy budyniowej. Kolejną warstwę krakersów i warstwę masy budyniowej. Tutaj wyszły mi 4 warstwy krakersów. Na wierzch idzie oczywiście warstwa masy budyniowej posypana dodatkowo pozostałymi wiórkami kokosowymi.

Gotowe ciasto rafaello wkładam do lodówki na co najmniej 2 godziny, ale najsmaczniejsze jest następnego dnia. Takie połączenie słodkiej masy budyniowej i słonych krakersów idealnie rozpieszcza moje kubki smakowe. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz