Skoro już jesteśmy w temacie ciast... :-) Nadal mam sporo brzoskwiń i stąd pomysł na kolejne ciasto. Myślę, że nie będziecie mieli mi tego za złe. Dziś przychodzę do Was z przepisem na ciasto kruche z brzoskwiniami, budyniem i kruszonką.
Składniki:
- 200 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 budynie śmietankowe
- 10 brzoskwiń
Wykonanie:
Do miski wrzucam pokrojone w kostkę, chłodzone masło. Dodaję mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka i wszystko zagniatam, aż do uzyskania zbitej, jednorodnej kulki. 1/3 tej masy oddzielam i wkładam do zamrażalki, z czego później zrobię kruszonkę. Resztę ciasta chowam do lodówki, aby się schłodziło.
Tymczasem przygotowuję brzoskwinie. Obieram je ze skórki i kroję w drobną kostkę. Przygotowuję również budyń śmietankowy według przepisu na opakowaniu.
Schłodzone ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 25 cm. Powstaje z niego cienka warstwa. Wkładam ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekam około 7 minut. Na ciepłe ciasto wylewam budyń, a na budyń wykładam brzoskwinie. Następnie wyciągam z zamrażalki resztę ciasta i ścieram je na wierzch na grubych oczkach na tarce.
Ciasto wkładam do piekarnika i piekę kolejne 40 minut, aż do zarumienienia kruszonki. Po przestudzeniu ciacho jest gotowe do jedzenia.
Smacznego!
Przepysznie to wygląda! :D Chyba się skuszę i spróbuję zrobić
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego! :-)
Usuń