Kruche ciasto z brzoskwiniami, budyniem i kruszonką

Skoro już jesteśmy w temacie ciast... :-) Nadal mam sporo brzoskwiń i stąd pomysł na kolejne ciasto. Myślę, że nie będziecie mieli mi tego za złe. Dziś przychodzę do Was z przepisem na ciasto kruche z brzoskwiniami, budyniem i kruszonką.

Ciasto kruche z brzoskwiniami

Składniki:

- 200 g masła

- 2 szklanki mąki pszennej

- 4 łyżki cukru

- łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 jajka

- 2 budynie śmietankowe

- 10 brzoskwiń


Wykonanie:

Do miski wrzucam pokrojone w kostkę, chłodzone masło. Dodaję mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka i wszystko zagniatam, aż do uzyskania zbitej, jednorodnej kulki. 1/3 tej masy oddzielam i wkładam do zamrażalki, z czego później zrobię kruszonkę. Resztę ciasta chowam do lodówki, aby się schłodziło.

Tymczasem przygotowuję brzoskwinie. Obieram je ze skórki i kroję w drobną kostkę. Przygotowuję również budyń śmietankowy według przepisu na opakowaniu.

Schłodzone ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 25 cm. Powstaje z niego cienka warstwa. Wkładam ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekam około 7 minut. Na ciepłe ciasto wylewam budyń, a na budyń wykładam brzoskwinie. Następnie wyciągam z zamrażalki resztę ciasta i ścieram je na wierzch na grubych oczkach na tarce.

Ciasto wkładam do piekarnika i piekę kolejne 40 minut, aż do zarumienienia kruszonki. Po przestudzeniu ciacho jest gotowe do jedzenia.

Smacznego!

2 komentarze: