Szarlotka z bitą śmietaną

To jest najlepsza szarlotka, jaką kiedykolwiek udało mi się stworzyć. Śmiem twierdzić, że jest to mój przepis autorski, choć być może ktoś kiedyś już to wymyślił. Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto z galaretką, ale nie mogłam się na żadne zdecydować. Aż w końcu wymyśliłam, jak połączyć szarlotkę z galaretką i do tego z bitą śmietaną :-)

Szarlotka z bitą śmietaną

Przepis na szarlotkę z bitą śmietaną

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej

- pół kostki masła

- jedno jajko

- szczypta soli

- opakowanie cukru waniliowego

- 2 łyżki cukru

Składniki na galaretkę z jabłkami:

- 3 słodkie jabłka

- cynamon

- 1 galaretka pomarańczowa

Składniki na bitą śmietanę:

- małe opakowanie śmietany 30%

- 3 łyżki cukru pudru

- małe opakowanie serka mascarpone

- siekane orzechy laskowe


Wykonanie:

Najpierw robię spód. Wszystkie składniki wrzucam do miski i wyrabiam ciasto na jednolitą masę. Tą masę wykładam cienką warstwą na tortownicę 25 cm średnicy wyłożoną papierem do pieczenia. Można też to ciasto rozwałkować, jak kto woli. Nakłuwam widelcem i piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni na indeksie góra i dół. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i czekam aż trochę przestygnie.

Teraz robię galaretkę z jabłkami. Jabłka myję, obieram i kroję na małe kawałki, a następnie wrzucam na patelnię i podlewam odrobiną wody. Smażę na niewielkim ogniu z odrobiną cynamonu. Kiedy jabłka zmiękną, to zdejmuję patelnię z ognia i dodaję galaretkę pomarańczową - proszek. Całość mieszam, ewentualnie dodaję odrobinę wody, jeśli jest za mało. Jeszcze ciepłe wykładam na upieczony spód, ponieważ ta warstwa jabłkowa szybko zastyga. Kiedy galaretka dobrze zastygnie, to robię ostatnią warstwę.

Śmietanę ubijam mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodaję opakowanie serka mascarpone i wszystko mieszam nadal mikserem na gładką masę. Tą masę wykładam na zastygnięte jabłka z galaretką i posypuję siekanymi orzeszkami. Całość wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę.

Szarlotka z bitą śmietaną

 

Zamiast serka mascarpone można użyć śmietan-fixu. Ja jednak zdecydowanie polecam mascarpone, bo wtedy ta bita śmietana jest taka bardziej kremowa.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Szarlotka... ulubione ciasto. W takiej wersji jeszcze nie jadłam. Dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń