Leki z natury: szpinak

Przyszła mi do głowy taka idea, by zrobić nową kategorię wpisów na blogu. Będzie to cała seria "leki z natury". Tutaj będę pokrótce opisywać wszystkie naturalne produkty, które mają pozytywny wpływ na zdrowie i które z całą pewnością warto wprowadzić do swojej diety. Jeśli bowiem można korzystać z tego, co daje Matka Natura, to zdecydowanie warto. Mam nadzieję, że ta seria się Wam spodoba.

Leki z natury

Szpinak - popularny i lubiany

Kiedyś szpinak był postrachem wszystkich dzieci. Maluchy z reguły nie przepadają za tym, co zielone, ale to właśnie w tym kolorze znajduje się najwięcej cennych składników odżywczych. Warto zatem już od najmłodszych lat zajadać się zielonymi listkami.

Szpinak uprawiany jest na całym świecie i tak samo wszędzie jest popularny. Najbardziej wartościowe są jego młode liście bogate w karoten, czyli prowitaminę A.

Jego właściwości to:

- działanie przeciwanemiczne, przeciwszkorbutowe, dezynfekujące, krwiotwórcze

- odmładza organizm i go remineralizuje

- wzmacnia pracę serca

- aktywuje wydzielanie soku trzustkowego

- działa oczyszczająco na przewód trawienny.

Im częściej będziemy dodawać szpinak do codziennych posiłków, tym pewniejsi możemy być, że będzie on leczył i zapobiegał anemii, krzywicy, szkorbutowi, łuszczycy, ale również zmianom skórnym.

Dowiedziono, że szpinak może opóźniać procesy starzenia się organizmu, jak również zmniejszać ryzyko wystąpienia stwardnienia rozsianego.

Szpinak można również stosować zewnętrznie w celu leczenia ran, liszajów oraz oparzeń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz