Moja przygoda z czarnuszką zaczęła się bardzo niewinnie. Koleżanka na facebooku ciągle wrzucała zdjęcia swoich dań i prawie na wszystkich były te małe czarne ziarenka. Zainteresowałam się tym tematem - po co do wszystkiego dodawać czarnuszkę? Co ona daje? I dlaczego warto ją jeść? Jak już się dokształciłam, to sama zaczęłam ją dodawać do swoich posiłków, przy czym nie daję jej do wszystkiego. Uwielbiam tortillę z awokado, sałatą, pomidorem i właśnie czarnuszką. Taką kompozycję jadam najczęściej i jest przepyszna. Zdrowa również!
Co dobrego znajdziesz w czarnuszce?
Czarnuszka znana była już w czasach starożytnych jako roślina o właściwościach leczniczych. Jak donoszą sprawdzone źródła, w nasionach czarnuszki znajdziemy ponad sto aktywnych składników, które dobroczynnie oddziałują na nasze zdrowie. Obecnie czarnuszka wykorzystywana jest nie tylko jako znakomita przyprawa, ale również w kosmetyce i profilaktyce zdrowotnej.
W nasionach czarnuszki znajdziesz:
- kwasy tłuszczowe - oleinowy, linolowy, palmitynowy
- witaminy - E, A, B1, B3, B6, B7
- beta-karoten
- sterole - fitosterol, cholesterol, stigmasterol
- minerały - cynk, miedź, wapń, żelazo, potas
- flawonoidy - kwercetyna, glikozydy kemferolu
- olejki eteryczne
- alkaloidy
Całkiem spore to bogactwo i pomyśleć, że to wszystko znajduje się w tych maluśkich ziarenkach, które nazywane są "złotem faraonów".
Właściwości lecznicze czarnuszki
Czarnuszka od wieków używana jest jako lek na wiele dolegliwości. Warto z niej korzystać, zwłaszcza że okazuje się ona być niezwykle skuteczna. Wystarczy dodawać ją do swoich posiłków. Ma przyjemny smak - intensywny, wyrazisty, ale moje podniebienie bardzo ją polubiło.
Czarnuszka na cholesterol: Czarnuszka reguluje metabolizm, reguluje poziom cholesterolu we krwi i poziom insuliny. Jeśli zatem jesteś cukrzykiem lub masz podwyższony poziom trójglicerydów i cholesterolu powinieneś jadać ją regularnie.
Czarnuszka na alergie: Nasiona czarnuszki mogą znacznie złagodzić objawy alergii. Skuteczna jest zatem w leczeniu astmy, kataru siennego, egzemy, nieżytu nosa, a także przy uczuleniach na pyłki roślin i roztocza. W tym przypadku zaleca się spożywać olej z czarnuszki.
Czarnuszka na problemy skórne: Od lat wykorzystuje się właściwości czarnuszki w przemyśle kosmetycznym. Działa ona przeciwbakteryjnie i antyoksydacyjnie, a nawet przeciwzapalnie. Dlatego zalecana jest osobom z problemami skórnymi, posiadającym suchą skórę, łojotok, skórę atopową, a także zmagającymi się z trądzikiem.
Czarnuszka na problemy gastryczne: Dowiedziono, że czarnuszka skuteczna jest w leczeniu wrzodów dwunastnicy i żołądka, a także innych dolegliwości gastrycznych, jak refluks czy grypa jelitowa. Olej z nasion czarnuszki zwalczy Helicobacter pylori.
O tym, że czarnuszka spożywana regularnie wspomaga naturalną odporność organizmu, chyba nie muszę mówić. Jej lecznicze właściwości bardzo szybko można odczuć na sobie, jeśli tylko regularnie będzie się ją stosować. Można spożywać zarówno jej nasionka, jak również olej z czarnuszki z dobrego źródła tłoczony na zimno. Musicie koniecznie ją wypróbować!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz