Na kondycję organizmu i stan zdrowia ma wpływ wiele czynników. Ważne jest to co jemy, jaki mamy tryb życia, ile śpimy, a nawet to, co czujemy i czy żyjemy w ciągłym stresie. Jeśli w naszym życiu jest chaos, to nasz organizm również na tym cierpi i zawsze daje tego oznaki. Dieta jest pierwszym krokiem do zdrowia i lepszego samopoczucia. Ma ona ogromne znaczenie w kwestii zakwaszenia organizmu. Bo to, że nasz organizm się zakwasza wszyscy wiemy. A czy wiecie, jak w naturalny sposób odkwasić go?
Wartość pH ma znaczenie
Powinniśmy zacząć od tego, że pH organizmu oscylować powinno w granicach lekko zasadowego. Jeśli jednak spożywamy sporo pokarmów zakwaszających, to cierpi na tym układ hormonalny, masa ciała szybuje w górę, spowalnia trawienie, pojawiają się nawracające bóle głowy, osłabiają się kości, pojawiają się problemy skórne, organizm jest odwodniony, a cera szara i pozbawiona blasku.
Jak zatem utrzymać równowagę kwasowo-zasadową? Najprostszą metodą jest spożywanie każdego dnia pokarmów alkalizujących, czyli o pH zasadowym w ilości 2/3, a pozostała 1/3 dobowego spożycia pokarmów może być kwasowa.
W Twojej diecie powinny znaleźć się:
👉 woda alkaliczna
👉 świeże owoce i warzywa w postaci surowej, nieprzetworzonej, głównie cytrusy, jabłka, kapusta, zielone liście
👉 zioła i przyprawy naturalne
👉 wysokiej jakości oleje roślinne tłoczone na zimno
👉 bakalie, głównie rodzynki, żurawina, daktyle, orzechy
👉 mleko świeże odzwierzęce, mleko zsiadłe i naturalne, niesłodzone jogurty, mleko roślinne.
Zakwaszenie organizmu
Faktem jest, że na poziom zakwaszenia organizmu bardzo duży wpływ ma dieta. Skoro już wiadomo, jakie pokarmy pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, to sprawdźmy, jakich należy unikać, by nie zakwaszać organizmu.
Tego unikaj lub co najmniej ogranicz:
👉 gotowych ciastek i ciasteczek, batonów, które zawierają duże ilości cukru
👉 słodzonych przetworów mlecznych, w tym owocowych jogurtów, napojów mlecznych, serków homogenizowanych
👉 gotowych dań w torebkach, słoikach czy kubeczkach
👉 białego cukru
👉 wysoko przetworzonych produktów na bazie mąki, w tym również białego pieczywa.
Oprócz ograniczenia spożywania produktów kwasowych, ważne jest również dobre ich połączenie, dzięki czemu organizm nie będzie zakwaszony. Mięso jedz z warzywami, do jaja kurzego dodaj szpinak, rybę jedz bez frytek za to w towarzystwie surowych warzyw, itd.
Są również złe połączenia produktów, jak np. owoce cytrusowe ze zbożami czy też kawa ze śmietanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz